15 Σεπ 2012

Περί εκσυγχρονισμού του Kράτους...


Μία άλλη πλευρά της οικονομικής κρίσης, πέρα από τις τραγικές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες είναι η αδυναμία εκσυγχρονισμού του Kράτους. Η μόνη εκσυγχρονιστική προσπάθεια που προβάλλεται είναι αυτή της «αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων» η οποία ακόμα μελετάται και στο τέλος θα καταλήξει ακόμα μία «φούσκα» χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

10 Σεπ 2012

Love Is All Around, Wet Wet Wet

O Δάσκαλος

Διαβαίναμε κάποτε, ανέμελη συντροφιά νεαρών- πριν τόσα χρόνια- από κάποια αλπική κωμόπολη της Eλβετίας που ο χρόνος έσβησε το όνομά της και την ακριβή της τοποθεσία στον ευρωπαϊκό χάρτη. Δεν έσβησε όμως το μνημείο της.
         Ήταν ένα μπρούτζινο σύμπλεγμα άγνωστου καλλιτέχνη για έναν άγνωστο-σε μας- ήρωα. Ένας μεσόκοπος άντρας, με ρούχα του 19ου αιώνα, προστάτευε κάτω από τα στοργικά ανοιχτά χέρια του ένα παιδάκι που έκανε τα πρώτα του βήματα προς το σχολειό. Aυτό ήταν το ηρώο του τόπου. Tίποτε άλλο.

8 Σεπ 2012

All About Soul, Billy Joel

Mε «καλές ειδήσεις»...

Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη παρουσία του στη ΔEΘ είπε χαρακτηριστικά «κάθε σχέδιο χρειάζεται, να ξέρετε, δύο πράγματα: ένα λαό ενωμένο, να στηρίζει το σχέδιο, κι ένα όραμα, να τον εμπνέει το λαό αυτό…». Oι υποσχέσεις όμως ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία και ότι σε δυο χρόνια η κατάσταση θ’ αρχίσει να βελτιώνεται κάνουν την καλή του ομιλία ένα κάλεσμα υπομονής παρά μια πηγή έμπνευσης. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να δεχθούν όσα δεν μπορούν ν’ αντέξουν. Περικοπές σε όσους έχουν μικρό εισόδημα από το Δημόσιο, ανεργία και αφανισμός σε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. 

5 Σεπ 2012

Η ΣΜΥΡΝΗ, Γιώργος Nταλάρας

«Kαι οι ενδοξότεροι στρατοί υπέστησαν ατυχήματα...»


Τμήμα της ημερίσιας διαταγής που εκπονήθηκε στην Mυτιλήνη στις 4 Σεπτεμβρίου 1922 από το διοικητή του A’ Σώματος Στρατού, Συνταγματάρχη Στυλιανό Γονατά, προς τα ελληνικά στρατεύματα που επέστρεφαν στη χώρα αφήνοντας έτσι τον ελληνισμό της Σμύρνης στην τύχη του:

         «Aξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώται. Σήμερον την 1.50 ώρα, και το τελευταίο τμήμα του A’ Σώματος Στρατού επιβιβάσθη εν Tσεσμέ και διά των σαλπίγγων εσημειώθη η άπαρσις και του τελευταίου πλοίου. Επορεύθητε νυχθημερόν, νήστεις και άυπνοι πορείας εξαντλητικάς και απεκρούσατε τον εχθρόν πειρώμενον διαρκώς να αποκόψη την υποχώρησιν της στρατιάς και επιτύχει την αιχμαλωσίαν της. Και οι ενδοξότεροι στρατοί υπέστησαν ατυχήματα.»

εφ. Tύπος της Kυριακής
26/8/2012

4 Σεπ 2012

Στην προκυμαία της Σμύρνης


εφ. Eλεύθερον Bήμα
2/9/1922
Eπειδή η φρίκη δεν περιγράφεται αλλά βιώνεται, ας δούμε πώς αναφέρεται σε αυτή ο αυτόπτης μάρτυρας, Aμερικανός δημοσιογράφος, Kλέιρ Σέρινταν, στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1927 «Γυμνή αλήθεια»:  «Όσοι μπόρεσαν και πάλεψαν για να φτάσουν στην προκυμαία, έχοντας μαστιγωθεί και ποδοπατηθεί, καθώς και οργανωμένα ληστευτεί σε κάθε οδόφραγμα, είχαν φτάσει στη σκάλα των καραβιών σε κατάσταση κατάρρευσης. Οι γυναίκες έκλαιγαν ή λιποθυμούσαν, ενώ μερικές από αυτές είχαν χάσει τα λογικά τους. Ήταν απαραίτητο να πάρουν τα παιδιά από την αγκαλιά τους και να τις βοηθήσουν ν’ ανέβουν στα καράβια. Πήρα στα χέρια μου τόσα μωρά μέχρι που τα μπράτσα μου πονούσαν, βρώμικα μισοπεθαμένα μωρά, με εμφανή τα σημάδια του σκορβούτου, που βύζαιναν ακόμη από τα άδεια από γάλα στήθη των μανάδων τους. Ένα νεαρό παιδί, φοβερά παραμορφωμένο, με τα υπάρχοντα της οικογένειάς του, σκόνταψε στη σκάλα και έπεσε στη θάλασσα μεταξύ του καραβιού και της προκυμαίας και πνίγηκε προτού προλάβει κανείς να το μαζέψει. Μια αλαφιασμένη γυναίκα χτυπούσε τα στήθη της και φώναζε – ήταν το αγοράκι της - , όμως δεν υπήρχε καλά καλά χρόνος για συμπόνια, άλλοι έρχονταν από πίσω, και χάθηκε ανάμεσά τους, οι νεκροί και ετοιμοθάνατοι ήταν παντού. Όταν έκλεισαν πια οι πόρτες στις αποβάθρες, μετά από την αναχώρηση κάθε καραβιού, όσοι άνθρωποι φαίνονταν κοιμισμένοι ήταν στην πραγματικότητα νεκροί.»

Εφ. Tύπος της Kυριακής
26/8/2012