24 Δεκ 2012

Driving Home For Christmas, Chris Rea

Παραμονή Xριστούγεννα


Tα κάλαντα, Λύτρας
         Tου Φώτη Kόντογλου

KPYO TANTANO EKANE, παραμονή Xριστούγεννα. Ο αγέρας σαν να ‘τανε κρύα φωτιά κι έκαιγε. Μα ο κόσμος ήτανε χαρούμενος, γεμάτος κέφι.
     Είχε βραδιάσει κι ανάψανε τα φανάρια με το πετρόλαδο. Τα μαγαζιά στο τσαρσί φεγγοβολούσανε, γεμάτα απ’όλα τα καλά. Ο κόσμος μπαινόβγαινε και ψούνιζε· από τό ‘να το μαγαζί έβγαινε, στο άλλο έμπαινε. Κι όλοι χαιρετιόντανε και κουβεντιάζανε με γέλια, με χαρές.
         Oι μεγάλοι καφενέδες ήτανε γεμάτοι καπνό από τον κόσμο που φουμάριζε. Ο καφενές του Aσημένιου είχε μεγάλη φασαρία, χαρούμενη φασαρία. Είχε μέσα δυο σόμπες, και τα τζάμια ήτανε θαμπά, απ’ όξω έβλεπες σαν ίσκιους τους ανθρώπους. Οι μουστερήδες είχανε βγαλμένες τις γούνες από τη ζέστη, κόσμος καλός, καλοπερασμένοι νοικοκυραίοι.
         Κάθε τόσο άνοιγε η πόρτα και μπαίνανε τα παιδιά που λέγανε τα κάλαντα. Άλλα μπαίνανε, άλλα βγαίνανε. Και δεν τα λέγανε μισά και μισοκούτελα, μα τα λέγανε από την αρχή ίσαμε το τέλος, με φωνές ψαλτάδικες όχι σαν και τώρα που λένε μονάχα πέντε λόγια μπρούμυτα κι ανάσκελα, κι έκεινα παράφωνα.
   Αντίκρυ στο μεγάλο καφενέ τ’ Aσημένιου ήτανε κάτι φτωχομάγαζα, τσαρουχάδικα, ψαθάδικα και τέτοια. Ίσια – ίσια αντίκρυ στη μεγάλη πόρτα του καφενέ ήτανε ένα μικρό καφενεδάκι, το πιο φτωχικό σ’ όλη την πολιτεία, μια ποντικότρυπα.

2 Δεκ 2012

Mαλαματένια λόγια, Γιάννης Mαρκόπουλος

Tο όνειρο ξεθωριάζει...


Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους η ευρωπαϊκή συνεργασία ήταν ένα όνειρο που θα οδηγούσε τους ευρωπαϊκούς λαούς στην ειρήνη, την ευημερία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση  που θα έθετε ένα οριστικό τέλος στους καταστροφικούς εθνικισμούς και θα δημιουργούσε σεβόμενη την εθνική ιδιαιτερότητα μια νέα ευρωπαϊκή συνείδηση.
Η E.E. πέτυχε πολλά στην διαδρομή της. Κατάφερε, με εξαίρεση τον γιουγκοσλαβικό πόλεμο, να εξασφαλίσει την ειρήνη στην Eυρώπη, να οικοδομήσει ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες, να εξασφαλίσει ευημερία και συνεχή οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της και σε πολλούς να δώσει ένα όραμα για μια ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.