21 Αυγ 2013

The Good The Bad and the Ugly, Quincy Jones & Herbie Hanco

Πολιτική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα μοιάζει να έχει χάσει το «ένστικτο» της πολιτικής της επιβίωσης. Και αυτό γιατί πολλά στελέχη της επιδιώκουν να κερδίσουν τον έπαινο της Tρόικας, μια «μεταρρυθμιστική δόξα...» αλλά και το φτύσιμο της κοινωνίας. Τόσο στην επικοινωνία όσο και στην ουσία των θεμάτων διακρίνεται ένας καταστροφικός ερασιτεχνισμός που εκθέτει τους ίδιους, φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό και τελικά «βάζει φωτιά» σε μια κοινωνία που βρίσκεται στα όριά της.
Το πρώτο παράδειγμα είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Η πρώτη «είδηση» έλεγε ότι το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα σταματήσει να ισχύει για όλους. Δεν γνωρίζω αν έτσι ήταν τότε οι προθέσεις… αυτό που γνωρίζω είναι ότι αυτή η εντύπωση δόθηκε. Μετά ήρθαν «τα κοινωνικά κριτήρια» που θα «προστάτευαν τον φτωχό…». Σήμερα όμως στην ελληνική κοινωνία κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια την ανάγκη του καθενός εκτός από αυτούς που έχουν μεγάλες καταθέσεις. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να προστατέψει ένα κράτος όλους όσους έχουν πραγματική ανάγκη και η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί και να αντέξει κι άλλες παράπλευρες απώλειες. Μετά ήρθαν οι εκβιασμοί του Στουρνάρα που έλεγαν «ότι έτσι θα αποκατασταθεί η καταναλωτική πίστη και ότι οι τράπεζες θα άρχιζαν να δίνουν ξανά στεγαστικά δάνεια, αν άρχιζαν οι κατασχέσεις…». Δηλαδή πρέπει κάποιοι να χάσουν το σπίτι τους για να πάρουν δάνειο κάποιοι άλλοι και να ξαναρχίσει έτσι και η οικονομική δραστηριότητα στην οικοδομή. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά δεν μου ακούγεται και τόσο πειστικό. Σίγουρα το γενικό μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών δίνει την ευκαιρία σε κάποιους μπαταχτσήδες να απαλλαγούν προσωρινά από τις δανειακές υποχρεώσεις τους και επίσης σίγουρα αυτοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο. Είναι όμως στιγμή να χάσουν το σπίτι τους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν φανερά πρόβλημα επιβίωσης…; Kαι μπορεί κάποιος να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα γι’ αυτό το θέμα…; Aσφαλώς και η κυβερνητική ομαλότητα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού αυτή τη στιγμή, γιατί αν τυχόν συμβεί κάποιο πολιτικό ατύχημα, τότε η πολιτική τάξη θα έχει οπλίσει το χέρι του οργισμένου και «ζαλισμένου» ελληνικού λαού δίνοντας του την καλύτερη ευκαιρία να αυτοκτονήσει. 

7 Αυγ 2013

Polly Come Home, Robert Plant & Alison Krauss

Xιροσίμα, 6 Aυγούστου 1945


«Tρία εκατομμύρια προκηρύξεις που καλούσαν τον ιαπωνικό λαό να εγκαταλείψει τον πόλεμο με τη θέλησή του προτού ολόκληρη η μανία της ατομικής βόμβας εξαπολυθεί εναντίον του ρίχτηκαν την Πέμπτη στην Iαπωνία από αμερικανικά αεροπλάνα.»

«Oι προκηρύξεις έλεγαν: Kατέχουμε το πιο καταστρεπτικό όπλο που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος. Κάθε μια από τις ατομικές βόμβες μας έχει εκρηκτική ισχύ ίση μ’ εκείνη που μεταφέρουν 2.000 υπερφρούριά μας. Τούτο είναι ένα τρομερό γεγονός και πρέπει να το σκεφτείτε. Μόλις αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο. Προτού χρησιμοποιήσουμε αυτή τη βόμβα ξανά και ξανά για να καταστρέψουμε κάθε χώρο που διαθέτουν οι στρατιωτικοί ηγέτες σας για να παρατείνουν αυτόν τον άσκοπο πόλεμο, σας ζητούμε να αποταθείτε στον Aυτοκράτορά σας για να τερματίσει τον πόλεμο.
Ενεργήστε τώρα, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε αποφασιστικά αυτή την βόμβα αμέσως και δυναμικά.»

The Times, 10  Aυγούστου 1945