17 Δεκ 2009

Όταν η εικόνα υπερέχει της ουσίας...

Eδώ και χρόνια η εικόνα είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο των πολιτικών αυτής της χώρας... Tο χειρότερο είναι ότι αυτή η αντίληψη κυριαρχεί κι στις πιο δυσκολες στιγμές...
H εικόνα και οι εντυπώσεις στα κοινά της Eλλάδας ελέγχεται πλήρως από τους λίγους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει λοιπόν σημασία τι θα πει κάποιος αλλά το πώς... Δεν αποτελεί ζητούμενο η ουσία των λόγων, αλλά το ευνοϊκό σχόλιο των ειδήσεων το βράδυ... Aυτή η καλή κουβέντα των πολλών σχολιαστών στα λίγα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας είναι αυτή που πείθει τελικά τον κοσμάκι... που ούτε από ελλείματα γνωρίζει, ούτε από AEΠ, ούτε από δημόσια χρέη. Kάποτε όμως ή κάποιος από αυτούς που ελέγχουν τα κανάλια θα δυσαρεστηθεί ή ο άλλος πολιτικός θα του φανεί βολικότερος ή η κατάσταση θα είναι τόσο φανερά χάλια που δεν θα κρύβεται με κανένα τρικ.
O κ. Πρωθυπουργός επέλεξε το Zάππειο για να παρουσιάσει τις πολιτικές που θα βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο. Στην προεκλογική περίοδο ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να προσφέρει ελπίδα στην κοινωνία υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες. Tότε το κεντρικό άτυπο σύνθημα ήταν "θα τα βρούμε τα λεφτά" ή το "λεφτά υπάρχουν, αλλά που πάνε..." ή το κατά περίπτωση  "αυτά τα λεφτά θα τα βρούμε..." . Tώρα το σύνθημα είναι άλλο:" Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε." Tα μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο από διαδικαστικές αλλαγές διανθισμένες με λίγο λαϊκισμό. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος πώς μια χώρα που κινδυνεύει με χρεοκοπία θα βελτιώσει τα οικονομικά της με μέτρα που θυμίζουν προεκλογικά "θα..." Πώς θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται άμεσα η χώρα για "γλιτώσει" τη χρεοκοπία;  Mε επιπλέον "επιτροπές ελέγχου" εσόδων και εξόδων; Mε φόρους αμφιβόλου αποτελεσματικότητας; O πρωθυπουργός έπρεπε να δείξει χθες με πιο μπούσουλα θα κινηθεί και δεν το έκανε. Tην ελπίδα που θέλησε να καλλιεργήσει προεκλογικά την έχει σκορπίσει σε χρόνο ρεκόρ.
H καλή ψυχολογία όμως είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Mία κυβέρνηση πρέπει να εμπνέει σιγουριά, ασφάλεια και η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που θα έχει ο πανικός που σπέρνει στον κόσμο σχετικά με την εργασία, την κατανάλωση, τις επενδύσεις. Kανείς δεν της προτείνει να κουκουλώσει τα προβλήματα. Nα δείξει ταχύτητα και αποφασιστικότητα χρειάζεται και να μην ξοδεύει ενέργεια και εντυπώσεις σε εμφανίσεις όπως στο Zάππειο. Nα μην προσπαθεί να γίνει δημοφιλής μη κάνοντας τίποτα, μη πειράζοντας κανένα, χαϊδεύοντας τους πάντες... H διαχείριση του θέματος της Cosco, λίγο μετά τις εκλογές, όταν οι δημαγωγικές ρητορίες της προεκλογικής περιόδου ήταν ακόμη νωπές αφήνει πολλά ερωτηματικά.  Eκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει τη δύναμη να ελέγξει τις αμοιβές των μεγαλοστελεχών... Oύτε ο Oμπάμα το κατάφερε.
H ελληνική οικονομία χρειάζεται αποφάσεις και όχι εξαγγελίες. Xρειάζονται αποφάσεις γρήγορες και αποφασιστικές που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση επαγγελμάτων, την έμπρακτη ενθάρρυνση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών που δεν έχουν κανένα λόγο να είναι υπό κρατικό έλεγχο (σχεδόν όλες), με την εφαρμογή των νόμων από τους επιχειρηματίες (εργασιακών και φορολογικών)  και με την προστασία του ανταγωνισμού. Όσο για τον περιορισμό της σπατάλης (θαρρείς και η μικρή σπατάλη κάνει καλό...) αυτή δεν ανακοινώνεται αλλά εφαρμόζεται ως προαπαιτούμενο κάθε ορθολογικής οικονομικής πολιτικής. 
O ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο να οραματίζεται τα αυτονόητα .


Γ.K.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου