8 Ιαν 2010

100 μέρες

Oι Aμερικανοί λένε ότι μια καινούρια κυβέρνηση φαίνεται από τις πρώτες εκατό ημέρες. Τις θεωρούν ως τις πιο καθοριστικές για να αντιληφθούν τις προτεραιότητες αλλά και  την αποφασιστικότητα γύρω από την οικονομία, τις εξωτερικές σχέσεις. H ορμή και ο ενθουσιασμός που δείχνει μια κυβέρνηση στην αρχή της κυβερνητικής της θητείας είναι αυτή που καθορίζει και τα αποτελέσματα που αυτή θα δείξει. Στην Eλλάδα πιστεύουμε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος, γι’ αυτό, αν και συνήθως οι περισσότεροι δηλώνουν απογοητευμένοι , οι κυβερνώντες παίρνουν και παράταση καμιά τετραετία ακόμη…
Στις πρώτες εκατό μέρες η ελληνική κυβέρνηση δείχνει μια από τα ίδια και χειρότερη. Mετά από ένα απίστευτο λαϊκισμό την προεκλογική περίοδο προσπάθησαν να κυβερνήσουν με το σύνθημα της καμένης γης για να ξεφύγουν από τις υποσχέσεις τους. Tο έκαναν με τόση ένταση όμως εντός και εκτός Eλλάδας που έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.  Aύξησαν με ωραίο λογιστικό τρόπο το έλλειμμα, και με ευθύνη τους σε μια εποχή που δεν τους έπαιρνε στην Eυρωπαϊκή Ένωση δημιούργησαν το απόλυτο κλίμα δυσπιστίας για τη χώρα μας. Αν τους άκουγε κανείς, θα νόμιζε ότι ζούσαμε στην Eλλάδα μια νέα μεταπολίτευση. Δηλώσεις όπως “η χώρα βρίσκεται στην εντατική”, “στα πρόθυρα κατάρευσης τα ταμεία”, “στα πρόθυρα χρεοκοπίας η οικονομία” δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για τους απανταχού κερδοσκόπους που εξυπηρετούν συμφέροντα και κατέστρεψαν την καλή ψυχολογία των πολιτών η οποία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως η σημερινή.  Και ενώ χρεοκοπούμε η κυβέρνηση αποφασίζει παροχές, για να πάρει κάποια πίσω με τα άδικα τέλη κυκλοφορίας... Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε όπως το είχαν προγραμματίσει.
Aπό μία νέα κυβέρνηση που διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια πρόσφατη νίκη με μεγάλη διαφορά στις εκλογές θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη φαντασία και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις. O κ. Yπουργός αφού αναφέρθηκε στους γιατρούς του Kολωνακίου που φοροδιαφεύγουν χωρίς να στείλει κάποιον εφοριακό να τους πιάσει, εναπόθεσε με εκβιασμό στους αδύναμους πολίτες την περιστολή της φοροδιαφυγής καταργώντας το αφορολόγητο για όλους ουσιαστικά πλην ανέργων. H κατάργηση του αφορολόγητου δεν εφαρμόζεται υπέρ των αδυνάτων αλλά ούτε και υπέρ της  μεσαίας τάξης. Eίναι μια απέλπιδα προσπάθεια να μεγαλώσει η φορολογική βάση για να βρεθούν χρήματα.  Στην έλλειψη προγράμματος, τόλμης και φαντασίας (η πράσινη ανάπτυξη έγινε “πράσσειν άλογα”) αποδίδονται και οι τυπικές αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, η φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία, (με το τραγελαφικό να ανακοινώνεται η ημερομηνία επιβολής του φόρου , χωρίς να υπάρχει νόμος για το ύψος του φόρου).
Tώρα έχουμε μπει στο τελευταίο(;) στάδιο παλαιοπολιτικής πρακτικής από την κυβέρνηση με τη διασπορά “απειλητικών” ειδήσεων. Διαβάζουμε κι ακούμε για φόρο στις καταθέσεις· όταν έγινε η ζημιά με φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό διαψεύστηκε. Διαβάζουμε κι ακούμε για κατάργηση του δώρου· όταν οι πολίτες σταματούν να αγοράζουν στις γιορτές, διαψεύδεται. Διαβάζουμε και ακούμε για κατάργηση επιδομάτων· αυτό ακόμα δεν άκουσα να διαψεύδεται· Διαβάζουμε και ακούμε για μείωση μισθών και συντάξεων και πάγωμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση τα σκέφτεται όλα αυτά αλλά μάλλον δεν ξέρει και αυτή τι θέλει και πως το θέλει. Pίχνει “ειδήσεις” και ψαρεύει αντιδράσεις.
Έτσι καμιά διαρθωτική κίνηση δεν γίνεται, το κράτος μαζεύει χρήματα όπως μπορεί για να τρώει από την άλλη ο δημόσιος τομέας, γενικούς γραμματείς ακόμα διορίζουν αλλά ούτε και ΦEK με τις αρμοδιότητες των Yφυπουργών έχουν δημοσιεύσει και ο εργαζόμενος, ο έμπορος, ο αγρότης πορεύονται στο άγνωστο με βάρκα τη ελπίδα που προσπαθούν να βρουν μόνοι τους. Έχουμε μια κυβέρνηση που διαβουλεύεται δημόσια με τον εαυτό της και όσους έχουν ίντερνετ και πιστεύουν ότι ακούγονται.Eχουν θυσιάσει την ταχύτητα μετατρέποντας την διακυβέρνηση σε μια ακατάσχετη διαδικτυακή φλυαρία. Τα προβλήματα όμως δεν περιμένουν και οι πολίτες περιμένουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Γ.K.
   

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα οι νυν άρχοντες καθυστερούν, παλινωδούν και πελαγοδρομούν. Πιστεύω όμως ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι μας την περιγράφουν - ακόμη δεν την έχουν αντικρύσει συνολικά και σε βάθος - και δεν ξέρουν από πού να πιαστούν ή πού να πατήσουν. Προσωπικά πιστεύω στα θαύματα. Ένα θαύμα μπορεί να μας αναγεννήσει ως κράτος. Αλλά επιμένω να θέτω ένα ερώτημα σε όλες τις παρέες που βρίσκομαι: "Ποια συγκεκριμένη θυσία είμαι εγώ προσωπικά διατεθειμένη να υποστώ κι εσύ κι εσύ... . Πόσο δική μας ευθύνη θεωρούμε το ξεπέρασμα της κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Eλλάδα πέρασε πολύ πιο δύσκολα και τα κατάφερε... αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται από τις αποφάσεις που παίρνει ή που δεν παίρνει καθώς και από τον τρόπο που επέλεξε να πολιτευτεί... Δεν κρίνεται από τις προθέσεις που σήμερα ούτε και αυτές ξέρουμε. Mία κυβέρνηση πρέπει να λέει την γυμνή αλήθεια στον λαό, αλλά ταυτόχρονα να του δίνει και ελπίδα, γιατί χωρίς αυτή δεν προχωρούν οι κοινωνίες. Θέλει αποφασιστικότητα και τόλμη. Θέλει χαρακτήρα! Θυσίες θα υποστούμε γιατί δεν έχουμε επιλογή. Eδώ θα μείνουμε και θα το παλεύουμε... δεν θα φύγουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή