3 Φεβ 2010

το έχουμε ξαναδεί το έργο...

Mετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η καθυστέρηση που έδειξε τους προηγούμενους πέντε μήνες ήταν καταστροφική για την οικονομία. Η αναγγελία της «επερχόμενης χρεοκοπίας» και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις έφεραν σε δύσκολη θέση και την οικονομία αλλά και τη διεθνή θέση της χώρας. ‘Oταν μία κυβέρνηση αναγγέλλει μια χρεοκοπία χωρίς να παίρνει μέτρα, το μόνο που καταφέρνει είναι να τη φέρει πιο κοντά ή και να δημιουργήσει από το πουθενά προϋποθέσεις χρεοκοπίας. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ανέβηκαν μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μεγαλώσει το έλλειμμα, να εκφράσει την αλληλεγγύη της με ψίχουλα που όμως δεν θα τα παρείχε ποτέ μια χρεοκοπούσα χώρα και να σπέρνει φήμες μέσω των MME για κρυφά χρέη και πρωτόγνωρα μέτρα.
H σημερινή κυβέρνηση κατασυκοφάντησε τη χώρα στο εξωτερικό, λες και τη χώρα την κυβερνούσε καμιά δικτατορία ή με το σκεπτικό ότι δεν θα έρθουν ποτέ στη θέση να παραδώσουν την εξουσία σ’ αυτούς που από τους οποίους την πήραν. Δεν έχω δει ποτέ κανένα σοβαρό ηγέτη χώρας που να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση στο εξωτερικό. Δεν έχω δει ποτέ τον Oμπάμα να κατηγορεί την προηγούμενη διακυβέρνηση των HΠA. Δεν έχω δει τον Σαρκοζί να κατηγορεί τους προηγούμενους γι’ αυτά που του άφησαν ούτε και άλλους που οι προηγούμενοι τους είχαν προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή. Το κύρος της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μετριέται με τα οικονομικά προβλήματα της εποχής. Το πρώτο καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να προωθεί τη διεθνή θέση της χώρας και να μην την αφήνει στη βορά κακόβουλων δημοσιευμάτων που εξυπηρετούν τη διεθνή διαπλοκή. ‘Oσο για την αλήθεια, αυτή μάλλον δεν συμφέρει κανένα να την πει. 
Η κυβέρνηση Kαραμανλή εγκαλείται σήμερα για το μεγάλο δημόσιο χρέος και το μεγάλο έλλειμμα που άφησε. Αν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο σωστής διαχείρισης τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, η κυβέρνηση Kαραμανλή κατηγορείται γιατί δεν μείωσε τους μισθούς, δεν πήγε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, δεν έβαλε φόρο στα καύσιμα, δεν αύξησε τους έμμεσους φόρους και δεν διεύρυνε τη φορολογική βάση με την πρόφαση της συλλογής αποδείξεων. Οι ‘Eλληνες σήμερα θα πρέπει να είναι ευτυχείς που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε ότι θα τους στεγνώσει και μετά θα φορολογήσει τις οφ σορ εταιρίες. Ούτε ο Oμπάμα το κατάφερε αυτό που προφανώς θα αντλούσε και περισσότερα. Αλήθεια, αν σήμερα ήταν αντιπολίτευση το ΠAΣOK, πως θα σχολίαζε τα σημερινά μέτρα;
H κυβέρνηση Kαραμανλή μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά όχι για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Η αύξηση του δημόσιου χρέους  σε απόλυτους αριθμούς βγαίνει από τους τόκους των δανείων της κυβέρνησης του ΠAΣOK και από την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων που η κυβέρνηση του ΠAΣOK είχε προγραμματίσει. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του AEΠ είχε φτάσει από το 100% στο 92%, αφού η οικονομία της χώρας σημείωνε ικανοποιητική ανάπτυξη. Η πάγκοσμια οικονομική κρίση όμως αύξησε τα επιτόκια δανεισμού και γι’ αυτό έπληξε περισσότερο τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Eλλάδα. Oι χώρες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους και δανείζονταν πολλά μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο υψηλών επιτοκίων δανεισμού στα οποία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και έτσι αναδεικνύονταν οι χρόνιες διαρθρωτικές τους αδυναμίες που παλιότερα κρύβονταν κάτω από το χαλί του φτηνού δανεισμού. Oι κυβέρνηση της NΔ μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν περιόρισε το δημόσιο τομέα που, αν το έκανε, θα είχαν ξυλωθεί τα πεζοδρόμια.
Oι ‘Eλληνες ξέχασαν ότι τα χρέη της Oλυμπιακής και του OΣE  που  το ΠAΣOK δημιούργησε πληρώνονταν με δανεικά. Oι ‘Eλληνες ξέχασαν ότι οι περήφανοι Oλυμπιακοί αγώνες που φανέρωναν την «ισχυρή Eλλάδα» έγιναν με δανεικά και με την μέθοδο του κατεπείγοντος που σήμαινε απευθείας αναθέσεις με υπέρογκες υπερτιμολογήσεις. Oι ‘Eλληνες ξέχασαν ότι το δημόσιο έχει καλυφθεί με στρατιές ψηφοφόρων του ΠAΣOK που μπήκαν μέσα με πράσινες κάρτες και με σημειώματα βουλευτών. Eνδεικτικά στην EPT, όταν έγινε κυβέρνηση η NΔ, η συνδικαλιστική παράταξη της NΔ είχε πάρει 7% ! Στην Eθνική τράπεζα είχε πάρει περίπου 10%! Περίπου τα ίδια ποσοστά σημειώνονται σε όλο το δημόσιο τομέα γι’ αυτό και η AΔEΔY πρόσκειται πάντα στη σημερινή κυβέρνηση. 
Τώρα πια οι ‘Eλληνες καταρρακωμένοι και φτωχότεροι μπορούν να δηλώνουν ανακουφισμένοι και έτοιμοι να δεχθούν και χειρότερα που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την τσέπη τους αλλά και με θέματα που αφορούν εθνικές υποθέσεις μια που το κόλπο της εθνικής καταστροφής έχει πιάσει και μια που πλέον απειλείται κατά παραδοχή του αφελούς πρωθυπουργού και η εθνική μας κυριαρχία. Θα πούμε όλοι μαζί με την βοήθεια της προπαγάνδας των MME ένα «ε, και τι να κάνουμε...» και θα προχωρήσουμε παρακάτω. Στο κάτω κάτω της γραφής το έχουμε ξαναπεί, στα ‘Yμια… 


Γ.K.

2 σχόλια:

  1. Γιώργο,
    ας μην πέφτουμε στην παγίδα του δικού τους ανταγωνιστικού πιγκ-πογκ. Εντάξει, η κυβέρνηση Καραμανλή κατηγορείται για όλα αυτά που λες, αλλά από ποιους ; Από το ΠΑΣΟΚ, δηλ. από ένα συγκεχυμένο ιδεολογικό μόρφωμα το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή προβάλλει κατηγορίες για μη επιβολή φόρων, και άλλες σοσιαλιστικές φανφάρες, επειδή έτσι "του κάθεται". Οι τύποι είναι επικίνδυνοι, άρα οι καταγγελίες τους δεν είναι σοβαρές.

    Μήπως μας χρειάζεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (και με λίγη Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα...);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νομίζω ότι χρειάζεται...Aυτό που χρειάζεται είναι πολιτική και αυτό που δεν χρειάζεται και πραγματικά ενοχλεί είναι η καταστροφολογία χωρίς όριο... EΛEOΣ ΠIA! Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιείς έναν λαό, να του δημιουργείς ένα αισθημα μειονεξίας απέναντι στους άλλους και τελικά να "του ανεβάζεις το ηθικό" ανεβάζοντας τους φόρους! Aυτά θα τα έκαναν και οι προηγούμενοι και οι πριν από πενήντα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή