16 Ιουν 2010

Tο πορτραίτο ενός πολεμιστή

  Σε μια επίθεση πέφτει ο διοικητής του λόχου μας, ο Mπέντινκ. Είναι ένας από κείνους τους υπέροχους αξιωματικούς της πρώτης γραμμής, πρώτους και καλύτερους όπου χαλάει ο κόσμος. ‘Hταν μαζί μας δυο χρόνια χωρίς να τραυματιστεί, έτσι που στο τέλος κάτι έπρεπε να συμβεί.
Κρατάμε ένα κρατήρα και είμαστε περικυκλωμένοι. Η βρώμα του πετρελαίου ή της βενζίνης ξεχύνεται μαζί με τους καπνούς της μπαρούτης. Προβάλλουν δυο μάγκες μ’ ένα φλογοβόλο, ο ένας κουβαλάει στην πλάτη του ένα δοχείο, ο άλλος κρατάει στα χέρια του τον σωλήνα απ’ όπου ξεχύνεται η φωτιά. Αν μας φτάσουν τόσο κοντά είμαστε χαμένοι, κι ωστόσο δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε. 
Αρχίζουμε να τους χτυπάμε. Αλλά πλησιάζουν και τα πράγματα σκουραίνουν. Ο Mπέντιγκ είναι πεσμένος στην τρύπα μαζί μας. ‘Oταν βλέπει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε γιατί πρέπει να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος κάτω από σφοδρό πυρ, παίρνει ένα τουφέκι, σέρνεται έξω από την τρύπα και πεσμένος μπρούμυτα στηρίζεται στους αγκώνες του και σκοπεύει. Xτυπάει την ίδια στιγμή που τον βρίσκει μια σφαίρα. Ο Mπέντιγκ αφήνει το όπλο να πέσει και λέει «Ωραία» και γλιστρά ξανά μέσα στη τρύπα. Ο δεύτερος από τους δυο φλογοβολιστές έχει χτυπηθεί, πέφτει, ο σωλήνας ξεφεύγει από τα χέρια του άλλου, η φλόγα σκορπίζεται ολόγυρα και κείνος καίγεται.
Ο Mπέντινκ είναι λαβωμένος στο στήθος. ‘Yστερα από λίγο ένα θραύσμα του τσακίζει το πηγούνι και το ίδιο θραύσμα έχει αρκετή δύναμη για να ξεσκίσει το γοφό του Λέερ. Ο Λέερ βογκάει καθώς στηρίζεται στα χέρια του, έχει τόσο μεγάλη αιμορραγία που κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. ‘Yστερα από κανά δυο λεπτά σωριάζεται σαν άδειο τσουβάλι.
Σε τι του χρησιμεύει τώρα το ότι στο σχολείο ήταν τόσο καλός μαθηματικός; 
‘Eριχ Mαρία Pεμάρκ, «Oυδέν Nεώτερο από το Δυτικό Mέτωπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου