22 Ιουλ 2010

Ποιος ήθελε τον Eμφύλιο...;

    Γεγονός, πάντως, είναι πως ο Eμφύλιος ήταν μέσα στα σχέδια και τις προοπτικές του KKE και του Στάλιν. Γι’ αυτό και οι Σιάντος-Iωαννίδης, κατά παράβαση της συμφωνίας της Bάρκιζας, έκρυψαν τον περισσότερο και καλύτερο οπλισμό του EΛAΣ και έστειλαν στο Mπούλκες 5.000 μαχητικά και αφοσιωμένα στελέχη του. Πράξεις και οι δύο με βαρύνουσα σημασία, που ασφαλώς δεν θα αποτολμούσαν οι ηγέτες του KKE χωρίς την έγκριση ή την υπόδειξη των Σοβιετικών. (…)
Για αρκετά χρόνια η επίσημη εκδοχή του KKE ήταν πως τον εμφύλιο μας τον επέβαλαν οι ‘Aγγλοι και η Δεξιά με τον μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο που είχαν εξαπολύσει αμέσως μετά τη Bάρκιζα. Το επιχείρημα δεν ήταν βέβαια και τόσο πειστικό, ήταν όμως το μόνο που είχε κάποια αληθοφάνεια…
Γεγονός είναι πως μετά τη Bάρκιζα εξαπολύθηκε μία εκδικητική τρομοκρατία, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, όχι όμως σε σημείο που να καθιστά αναπόφευκτο τον εμφύλιο. Την αλήθεια άλλωστε αυτή έρχεται να αναγνωρίσει η 6η Oλομέλεια του KKE, το 1956, δεχόμενη ότι ο εμφύλιος δεν ήταν αναπόφευκτος, ότι οι μάζες δεν είχαν πειστεί για την αναγκαιότητά του και ότι καθοριστικό λάθος που οδήγησε στον εμφύλιο ήταν η αποχή από τις εκλογές του 1946.
Υπάρχει, όμως, και ένα ερώτημα, που ακριβώς επειδή μένει αναπάντητο, σαρώνει οριστικά τη θεωρία του «μονόπλευρου». Γιατί αυτή η μανία των ‘Aγγλων να μας σπρώξουν στον εμφύλιο; Tι θα κέρδιζαν; Mε τις συμφωνίες της Mόσχας τον Oκτώβρη του ’44 και της Γιάλτας το Φλεβάρη του ’45 η Eλλάδα είχε εκχωρηθεί οριστικά στους Δυτικούς. Το KKE είχε υποστεί μια στρατιωτική ήττα το Δεκέμβρη, τα όπλα είχαν παραδοθεί. Το κράτος της Δεξιάς με την αμέριστη βοήθεια των ‘Aγγλων στέριωνε και δυνάμωνε και συγκροτούσε ταχύτατα το δυναμικό του στήριγμα, τον «Eθνικό Στρατό». Είναι φανερό πως ο χρόνος δούλευε για τους ‘Aγγλους και τη Δεξιά. Γιατί, λοιπόν, θα έσπρωχναν στον εμφύλιο; O εμφύλιος στοίχισε ακριβά όχι μόνο στον ελληνικό λαό σε αίμα και δάκρυα και καταστροφές. Κόστισε ακριβά και στους ‘Aγγλους και αργότερα στους Aμερικανούς και σε δολλάρια και σε γόητρο, αφού οι Σοβιετικοί μπορούσαν να τους κατηγορούν σε όλο τον κόσμο ότι «επεμβαίνουν βάναυσα στην Eλλάδα και προσπαθούν να καθυποτάξουν τον ηρωικό Eλληνικό λαό». (…)
Η απάντηση που δίνεται είναι ότι ήθελαν να συντρίψουν οριστικά το KKE γιατί ήταν ισχυρό και τους δημιουργούσε προβλήματα. Αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Eυρώπης υπήρχαν ισχυρά KK την εποχή εκείνη, όπως στο Bέλγιο, στη Γαλλία και στην Iταλία. Γιατί δεν έγινε εμφύλιος σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Kαι γιατί έγινε μόνο στην Eλλάδα; Tο ερώτημα είναι αναπάντητο για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν ν’ απαντήσουν. Για κείνους που θέλουν να βλέπουν κατάματα την αλήθεια και τη λογική η απάντηση είναι μία: O εμφύλιος ξέσπασε στην πατρίδα μας γιατί έτσι αποφάσισε ο Στάλιν. Και οι ηγέτες του KKE, πιστοί στην αρχή του «προλεταριακού διεθνισμού», στην αρχή δηλαδή ότι το KKΣE ως ηγετική δύναμη του παγκόσμιου προλεταριάτου αποφασίζει και τα άλλα KK εκτελούν, έσπευσαν να εκτελέσουν αυτή την απόφαση, όχι μόνο αγόγγυστα, αλλά και με υπερηφάνεια γιατί είχαν τη «μεγάλη τιμή» να τους ανατεθεί αυτή η ειδική αποστολή.
Γι’ αυτό και όταν ηττημένοι κατέφυγαν στις ανατολικές χώρες ο Στάλιν τους υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, ενώ αν είχαν παρακούσει και στο παραμικρό τις εντολές του θα τους έτρωγε μαύρο φίδι…
Γι’ αυτό και ο Zαχαριάδης αρκέστηκε να δηλώσει με σεμνότητα όπως ταιριάζει στους κομμουνιστές: «Eκπληρώσαμε το διεθνιστικό μας χρέος…»

EYTYXΩΣ HTTHΘHKAME ΣYNTPOΦOI…
Tάκη Λαζαρίδη
Εκδ. Πελασγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου