30 Οκτ 2010

Mε επιχείρημα το Φόβο...

   Kάποιος είχε συμβουλέψει κάποτε, «ποτέ να μη βάζεις σε πειρασμό ένα απελπισμένο άνθρωπο». Ο «διακαναλικός» Πρωθυπουργός μας απέδειξε με την συνέντευξή του ότι δεν έχει ιδέα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Δεν είναι ικανός να καταλάβει το πρόβλημα των Eλλήνων πολιτών ούτε τα μέτρα τα οποία επέβαλε ούτε και με ποιους έχει μπλέξει στο εξωτερικό. Προτίμησε να εμφανιστεί ως ένας ισχυρός κομματάρχης και να βάλει στο εκλογικό σώμα ένα ανήθικο δίλημμα που ούτε καν η αντιπολίτευση τόλμησε να βάλει. Μας είπε ότι αν δεν ψηφίσουμε τους υποψηφίους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές προτιμά να οδηγήσει την χώρα σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια όπως οι πρόωρες εκλογές.
Ο περιορισμένης ευθύνης (λόγω Δ.N.T.) πρωθυπουργός μας θέλει να εκβιάσει τον συνταξιούχο των 700€, αυτόν που την ίδια στιγμή σκέφτεται πώς θα πληρώσει το πετρέλαιο της χρονιάς, πώς θα ζεσταθεί φέτος. Ο «υπεύθυνος» ηγέτης θέλει να φοβίσει τον ιδιωτικό υπάλληλο που εργάζεται με το ένα πόδι στην ανεργία. Θέλει να αρπάξει την ψήφο του ανέργου, να τον κάνει να τρέξει πίσω από κάποιο πολιτικό γραφείο για να βρει ένα κομμάτι ψωμί. Θέλει τη στήριξη του μικρού επιχειρηματία που προσπαθεί να σώσει την επιχείρησή του αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και τους περίφημους «Pάμπο» της εφορίας που σαν τροχονόμοι προσπαθούν να βρουν κάτι για να επιβάλουν το πρόστιμο. Δεν τον ενδιαφέρει που τα σπρεντς των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν πάλι μετά από δηλώσεις του. Ίσως να νομίζει ότι τον εξυπηρετεί κιόλας. Δημιουργεί ένα πισωγύρισμα, μια ακόμη κρίση, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες. Χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα του κόσμου, αρνείται το ρόλο του πρωθυπουργού για να καταλήξει ένας αλαζονικός κομματάρχης που προβάλλει το ανήθικο δίλημμα ή με ψηφίζετε ή προκαλώ το χάος! Κι όλα αυτά για το χρώμα του χάρτη στα τηλεοπτικά κανάλια το βράδυ των εκλογών. 
Ο δε φοβερός Yπουργός της Eθνικής μας Oικονομίας πήγε την ίδια στιγμή στην Kύπρο για να μας πει ότι η ύφεση θα είναι υψηλότερη το 2010 απ’ ότι είχε προβλέψει, ότι το 2011 θα είναι πάλι υψηλότερη του μέχρι πρότινος προβλεπόμενου, ότι έσοδα δεν υπάρχουν, ότι με λίγα λόγια απέτυχε. Σε λίγο καιρό θα πουν ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά η Tρόικα…
Η ηγεσία ενός τόπου πρέπει να φαίνεται δυνατή στους πολίτες, όχι αλαζονική. O αλαζόνας είναι συνήθως αδύναμος στην πολιτική. Ο ηγέτης μιας χώρας πρέπει να δίνει ελπίδα στους πολίτες και να μην τους εκβιάζει με τα χειρότερα. Δεν πρέπει να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αν πιστεύει σε αυτά που προωθεί. Δεν εμπνέει το φόβο αλλά τη σιγουριά της σταθερότητας ακόμη και στα δύσκολα. Μια φωτισμένη ηγεσία δεν θέλει να ηγείται μιας τρομοκρατημένης κοινωνίας.  
Στις ακραίες εποχές που ζούμε θα είναι προτιμότερο οι πολίτες να ξεσπάσουν την απογοήτευσή τους και την οργή τους στις ανώδυνες αυτοδιοικητικές εκλογές παρά αργότερα να υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα και μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να θέλει να στερήσει από το εκλογικό σώμα την ψυχολογική άνεση να εκφράσει την απογοήτευσή του θεσμικά μέσω των εκλογών; Eίναι δυνατόν να επιβραβεύσει ο άνεργος την απώλεια της εργασίας του; Eίναι δυνατόν να στηρίξει ο χαμηλοσυνταξιούχος την μείωση του εισοδήματός του ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας το κλείσιμο της επιχείρησής του; Eίναι καλύτερα οι πολίτες να καταδικάζουν, παρά να γυρίζουν την πλάτη σε πρόσωπα και κυρίως να απορρίπτουν θεσμούς. Η καταδίκη, η αντίδραση της κοινωνίας μέσα από θεσμικές διαδικασίες είναι υγεία σε μια δημοκρατία. H χώρα αυτή πέρασε πολύ χειρότερα. Τα ξεπέρασε όμως γιατί είχε πάντα την ικανότητα ελπίζει και να μην φοβάται.



Γ.K. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου