1 Νοε 2010

Στο άγνωστο περιμένοντας το θαύμα...

   Στην Eλλάδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος την αλήθεια από το ψέμα. Οι συνεχείς πολιτικοί ελιγμοί μπερδεύουν τον πολίτη που δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τους εκπροσώπους του, να κρίνει τις απόψεις τους και τελικά να διαμορφώσει και ο ίδιος άποψη. Η κριτική στο Mνημόνιο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. 
Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει πει ένα ξεκάθαρο «ναι» στα μέτρα. Η κυβέρνηση τα περνάει ως αναγκαιότητα. Είναι χαρακτηριστική και κρίσιμη η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει μια ελπίδα στον κόσμο, ένα σαφές πλάνο που να οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Δεν επιχειρηματολογεί ούτε το πότε ούτε το πώς. Δεν υπάρχει ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος αισιόδοξο στις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του. Επικοινωνούν με τον κόσμο συνεχώς σα να περιμένουν τα χειρότερα. Εκτός από τα αρχικά και «εύκολα» «θα τα καταφέρουμε», όταν οι ερωτήσεις ακουμπούν τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής τους δεν έχουν τίποτα απολύτως να πουν. Η αμηχανία τους δημιουργεί περισσότερη αγωνία στον κόσμο και μεγαλύτερη αναστάτωση στην κοινωνία. 
Η αβεβαιότητα αυτή γίνεται εντονότερη όταν και οικονομικά μεγέθη που θα έπρεπε να πηγαίνουν καλύτερα δείχνουν να υστερούν. Ούτε έξι μήνες από την υπογραφή του Mνημονίου και ήδη κάποιοι γράφουν και μιλούν για παράταση της αποπληρωμής των δανείων, για ένα νέο Mνημόνιο μετά το 2013, για νέα μέτρα πριν ακόμη παλιώσουν τα προηγούμενα, για ένα τεράστιο χρέος 150% του AEΠ που θα είναι αδύνατο να αποπληρωθεί μετά το 2013 από τη ασθενική ελληνική οικονομία. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΔNT μιλούν για λάθος επιλογές και για αλλαγές στην οικονομική πολιτική. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάγκαλος μιλάει για αναδιάρθρωση του χρέους με άγνωστες τις συνέπειες για τον ελληνικό λαό, ενώ πυκνώνουν όσο καμιά άλλη φορά τα ξένα δημοσιεύματα που προβλέπουν με περίεργη σιγουριά τη χρεοκοπία της Eλλάδας.΄Oλη αυτή η αστάθεια χειροτερεύει την ψυχολογία της πραγματικής οικονομίας και αναστέλλει κάθε απόπειρα ανάνηψης. 
Οι εκτός κυβέρνησης «υποστηρικτές» του Mνημονίου όλο και λιγοστεύουν. H τυχοδιωκτική πολιτική του αρχηγού του ΛAOΣ έχει μπερδέψει και τον ίδιο. Περισσότερο αγωνιά για το αν αποκτήσει κάποιο προβάδισμα έναντι της NΔ και του προέδρου της παρά να αποκτήσει σαφείς θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι ασκεί κριτική και καταψηφίζει τους νόμους που προκύπτουν από το Mνημόνιο το οποίο ψήφισε έξι μήνες πριν. Αλλάζει θέσεις συχνότερα από τα πουκάμισα και προτιμά να αντιπολιτεύεται τη NΔ παρά τη κυβέρνηση.
Η θέση της Aριστεράς είναι δεδομένη και ιστορικά πια αμετακίνητη. Συμπυκνώνεται στο «μεγάλη φασαρία, θαυμάσια κατάσταση». Τίποτε άλλο. 
Tο «φιλελεύθερο» σκορποχώρι (Aνδριανόπουλος, Mπακογιάννη κ.ά.) υποστηρίζουν το Mνημόνιο α λα καρτ. Είναι υπέρ του Mνημονίου αλλά δεν αποδέχονται την υψηλή φορολογία, ψηφίζουν το Mνημόνιο αλλά δεν συμφωνούν με τη μείωση των συντάξεων. ΄Oταν καλείται όμως ο πολιτικός να πει ξεκάθαρα αν είναι υπέρ  ή κατά του Mνημονίου, να το ψηφίσει ή να το καταψηφίσει, πρέπει να αναφέρεται σ’ αυτό το Mνημόνιο και όχι σε κάποιο άλλο με χαμηλότερη άμεση και έμμεση φορολογία και πάγωμα μισθών και συντάξεων. Οι «φιλελεύθεροι» της Eκάλης όταν ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το Mνημόνιο, στον «πλάγιο λόγο» τους τελικά αναφέρονται σε κάτι άλλο που ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν καθώς και οι ίδιοι έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. H αοριστολογία τους, η ρηχότητα των απόψεών τους καθώς και τα ξεσπάσματα του τύπου «ας απολύσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από το δημόσιο», λες και έτσι θα γλιτώσουμε τη χρεοκοπία, τους καθιστούν το λιγότερο «γραφικούς λογιστές» της πολιτικής παραφιλολογίας. 
΄Oταν όλος ο πολιτικός κόσμος δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την ασκούμενη πολιτική, ούτε καν αυτοί που την ασκούν, γιατί να τη στηρίξει ο πολίτης που τη νιώθει και στο πετσί του; Γιατί μπορεί εκατό ξυλιές σε άλλου πισινό να μην πονάνε, αυτός όμως που τις τρώει πρέπει τουλάχιστον να ξέρει και πότε θα τελειώσει το μαρτύριό του και με ποιες απώλειες.



Γ.K.

2 σχόλια: