29 Ιαν 2011

Περί Mεταναστών...

  Πριν μερικά χρόνια κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η φιλοξενία ενός απροσδιόριστου αριθμού μεταναστών, αποτελούσε χαρακτηριστικό μιας «ανεκτικής» κοινωνίας. Δεν τους απασχολούσε η υποβάθμιση της ζωής στις μεγάλες πόλεις αλλά θεωρούσαν ως «μεταναστευτική πολιτική» την νομιμοποίηση όλων όσων είχαν έρθει και όσων θα έμπαιναν στη χώρα παράνομα στο μέλλον. Xρησιμοποιούσαν το παράδειγμα παλαιών μεταναστών, που ήρθαν στην Eλλάδα πολύ παλαιότερα  σε διαφορετικές συνθήκες και κατάφεραν και να επιβιώσουν και να προοδεύσουν, για να μας πείσουν ότι ανθρωπιστικοί λόγοι επιβάλλουν το άτυπο άνοιγμα των συνόρων και την αναγνώριση δικαιωμάτων σε όλους τους μετανάστες. Οι θέσεις αυτές εκφράστηκαν απ’ όσους αυτοπροσδιορίζονταν προοδευτικοί. Δεν παρέλειπαν να καταλογίσουν ρατσισμό σε όσους ψύχραιμα επεσήμαιναν ότι το μεταναστευτικό θέμα δεν θα έχει καλή εξέλιξη.
Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Για να φτάσει κάποιος να σκεφτεί την υποβάθμιση μεγάλων περιοχών της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης θα πρέπει πρώτα να δει και να κατανοήσει τη δυστυχία των μεταναστών όχι στις χώρες τους αλλά στην πατρίδα μας. Στεγάσαμε όλους αυτούς τους δυστυχισμένους για να τους εκμεταλλευτούμε. Τους βάλαμε στις γειτονιές μας για να βρούμε φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, για να τους στοιβάξουμε κατά ομάδες σε άθλια διαμερίσματα, για να τους χρησιμοποιήσουμε ως μικροπωλητές λαθραίων εμπορευμάτων, για τους εντάξουμε σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, για να τους κάνουμε ζητιάνους στα φανάρια και έξω από τις εκκλησίες. Βρήκαμε αυτούς που θα κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Και όλα αυτά γιατί θεωρήσαμε «ανθρωπιστικό» χρέος να ανοίξουμε άτυπα τα σύνορά μας και να φιλοξενήσουμε τη δυστυχία. Mόνο που αντί να προσφέρουμε ελπίδα, δημιουργήσαμε ένα ακόμη περιθώριο στην κοινωνία πολύ χειρότερο από αυτό που ήδη υπήρχε. 
Οι συνέπειες που ζούμε σήμερα είναι απολύτως αναμενόμενες. Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Aθήνας είναι αφόρητη για τους κατοίκους. Παντού βλέπεις βρομιά και υποψία παράνομων συναλλαγών. Οι μετανάστες δεν ζουν μόνο στην παρανομία αλλά και από την παρανομία. Δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων. Από τη μια οι μετανάστες θέλουν να επιβιώσουν και είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί γι’αυτό, από την άλλη η αγορά ποτέ δεν φέρνει αντίρρηση στο χαμηλό κόστος εργασίας. Η νομιμοποίησή τους θα δώσει το λάθος μήνυμα σε όλους αυτούς που το σκέφτονται να έρθουν. O μετανάστης με τα εργασιακά δικαιώματα ενός Έλληνα δεν είναι και τόσο χρήσιμος στην αγορά εργασίας. Η μαζική είσοδος λαθρομεταναστών νομοτελειακά έφερε τα σημερινά αποτελέσματα. 
Ακούω από πολλούς ότι το επίπεδο πολλών σχολείων υποβαθμίστηκε εξαιτίας των μεταναστών. Τα παιδάκια όμως δεν φταίνε που θέλησαν να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Τα ελληνικά σχολεία έπρεπε να είναι έτοιμα να εντάξουν μετανάστες γρήγορα και να στηθεί έτσι ένας μηχανισμός κοινωνικής ένταξης και αφομοίωσής τους.
Παρόλη την απάνθρωπη αυτή κατάσταση το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Πρώτοι οι αυτοαναγορευόμενοι «υπερασπιστές» τους, προερχόμενοι κυρίως από την Aριστερά, που οργανώνουν και υποκινούν τους μετανάστες σε ανόητες πράξεις όπως η κατάληψη του κτηρίου της νομικής. Βρήκαν κοινό να ακούσει τις ανοησίες τους και δρουν αναλόγως. Την υπεράσπιση των πολιτών των υποβαθμισμένων περιοχών έχουν αναλάβει ακροδεξιοί φασίστες οι οποίοι μάλιστα εκπροσωπούνται πια και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου των Aθηναίων. Είναι τραγικό για τους πολίτες πολλών δοκιμαζόμενων περιοχών να αναγκάζονται να ταυτίζονται με ακροδεξιές φωνές μίσους και να καταντούν με το ζόρι ρατσιστές. 
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της παραμονής ενός τόσου μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ο μεγαλύτερος όμως φόβος είναι λόγω της ανάμειξης των ακραίων στοιχείων να επεκταθούν οι ρατσιστικές επιθέσεις.
Γ.K.

2 σχόλια:

  1. Γιώργο, 3 παρατηρήσεις:

    - αν είχαμε οικονομική ανάπτυξη θα είχαν απορροφηθεί όλοι και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    - σε αυτή την κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται 2 δισ. συνάνθρωποί μας στον πλανήτη.

    - Η πρόταση λοιπόν εξυπακούεται: Ανάπτυξη, φύλαξη συνόρων (φράχτες και ό,τι άλλο χρειάζεται) και μετά γενναία αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο με αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου. Είμαστε 11 εκ. άνθρωποι εδώ, σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες ώστε να φτάσουμε σύντομα τα 15εκ. και τα 20εκ. νόμιμο πληθυσμό χωρίς να περισσεύει κανείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο «αν είχαμε» δεν δημιουργεί αναγκαιότητα παρουσίας τους στη χώρα. Πρώτα δημιουργούνται οι ανάγκες και μετά ορίζεται ο αριθμός των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα.
    - H υποβάθμιση μεγάλων περιοχών μετριέται και οικονομικά. Περισσότερο βλάπτει οικονομικά η γκετοποίηση περιοχών παρά δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη. Για να μην αναφέρω την παραοικονομία, την περίθαλψη κλπ
    - Tο ό,τι υπάρχουν 2 δις άνθρωποι έτοιμοι να μεταναστεύσουν πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς στην «αγάπη» μας, γιατί η οικονομία της Eλλάδας για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να στεγάζει την παγκόσμια φτώχεια...Eκτός και αν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση και θέλουμε να την ενισχύσουμε περιμένοντας μετά από χρόνια και καιρούς την .... ανάπτυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή