5 Φεβ 2011

Περί ανοιχτών επαγγελμάτων...

Μια κυβέρνηση στην Eλλάδα μπορεί γρήγορα να μειώσει συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μια κυβέρνηση στην Eλλάδα μπορεί να κατεβάσει τον κατώτερο βασικό μισθό στα 592€ και να περικόψει τις αποδοχές συνταξιούχων των 700€ που οι περισσότεροι δεν υπήρξαν και ποτέ πλούσιοι. Μια κυβέρνηση στην Eλλάδα μπορεί ν’αυξήσει όσο θέλει τη φορολογία και να καταφέρει  να δημιουργήσει πληθωρισμό σε εποχή ύφεσης και μειωμένης κατανάλωσης. Mπορεί πολύ εύκολα ν’ ανεβάσει όλους τους λογαριασμούς ενός νοικοκυριού και να δημιουργήσει έναν άνεργο σε κάθε ελληνική οικογένεια. Μπορεί πολύ εύκολα να κλείσει το δημοτικό σταθμό της γειτονιάς και να δημιουργήσει έτσι επιπλέον υποχρεώσεις στην ελληνική οικογένεια. Μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω αποκαλώντας άλλους κοπρίτες, άλλους αντιπαραγωγικούς, να θεωρεί και να λέει δυνατά ότι «μαζί τα φάγαμε» και να αποκαλεί το σύνολο των πολιτών της χώρας διεφθαρμένους.
Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να απαλλάξει την επιχειρηματικότητα στην Eλλάδα από παράλογες νομοθετικές δυσκολίες. Είναι φύσει παράλογο να θέλει κάποιος να στήσει μια μικρή επιχείρηση διαθέτοντας ένα κεφάλαιο και την εργασία του και να μην μπορεί γιατί του το απαγορεύει ένας νόμος που υπαγορεύτηκε από τους προηγούμενους στη δουλειά. Είναι παράλογο να θέλει ν’ανοίξει κάποιος την επιχείρησή του συγκεκριμένες ώρες γιατί έτσι νομίζει ότι τον συμφέρει και να του το απαγορεύει νόμιμα ο σύλλογός του και να προσαρμόζει πάντα προς τα πάνω τις τιμές των υπηρεσιών του χάνοντας πελάτες. Ένας παλιός κουρέας σε κάποιο χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη μου έλεγε κάποτε ότι τον πιέζει ο σύλλογός του να έχει τις ίδιες τιμές με ένα κομμωτήριο στο κέντρο της πόλης και αναρρωτιόταν πώς θα μπορούσε να επιβιώσει με τόσο υψηλές για το χωριό του τιμές. Και είναι επίσης τραγικά παράλογο η κυβέρνηση να θεωρεί ότι για την κατάργηση όλων των παραπάνω μπορεί να κουβεντιάζει και να δέχεται εκβιασμούς ενώ για τις πρώτες αποφάσεις της δεν ρώτησε κανένα. 
Ακούγοντας τους συνδικαλιστές δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς νομίζεις ότι αφενός είναι οι πιο αδικημένοι του κόσμου, αφετέρου δεν έχουν καταλάβει ή δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τι συμβαίνει στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο. Δίνουν την εντύπωση στον δοκιμαζόμενο εργαζόμενο, που δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει, ότι υπερασπίζουν προνόμια και όχι την επιβίωση του επαγγέλματός τους. Την ίδια στιγμή πολλοί απ’αυτούς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκμεταλλευτούν την νέα εργασιακή νομοθεσία και τους νέους μισθούς ακόμη και στον ένα ασκούμενο δικηγόρο που μπορεί να έχουν ή στον ένα βοηθό στο φαρμακείο. Μας λένε με λίγα λόγια ότι την επομένη της απελευθέρωσης θα γεμίσει η Eλλάδα δικηγόρους, φαρμακεία, μηχανικούς, συμβολαιογράφους κλπ. Όσο και να ανοίξουν όμως τα επαγγέλματα, αν δεν υπάρχει χρήμα στον κόσμο, κλειστά θα μείνουν. 
Η κυβέρνηση από την άλλη μας δίνει την εντύπωση με την αργοπορία της στα πιο ανώδυνα αλλά απαραίτητα, και θα έλεγα και δίκαια μέτρα, ότι δικαιώνει τις αντιδράσεις. Ότι δεν πιστεύει στα μέτρα αλλά αναγκάζεται λόγω μνημονίου. Για να επιχειρηματολογήσει ισχυρίζεται και η ίδια ότι η απελευθέρωση θα φέρει την πολυθρύλητη ανάπτυξη…! Δεν νομίζω ότι στην σημερινή κατάσταση πείθεται κάποιος με τέτοια σαθρά επιχειρήματα. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα βοηθήσει αλλά δεν θα κρίνει το μέλλον της ανάπτυξης· αλλά είναι μια δίκαιη πράξη προς τη νέα γενιά καθώς αυξάνει στο μέτρο της σημερινής οικονομικής κατάστασης, και κυρίως της αυριανής, τις ευκαιρίες για εργασία και επιχειρηματικότητα.
Γ.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου