14 Μαΐ 2011

Για μία ψήφο...

 Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1842 με αποπνικτική ζέστη, ο Xένρι Σουμέικερ δούλευε σκληρά σε μια φάρμα της Iντιάνας. Ξαφνικά θυμήθηκε ότι ήταν μέρα εκλογών και ότι είχε ξεχάσει να ψηφίσει. Είχε υποσχεθεί προσωπικά την ψήφο του σ’ έναν από τους υποψήφιους αντιπροσώπους της πολιτείας, τον Mάντισον Mαρς, των Δημοκρατικών.
     Σε αυτές της συνθήκες, καθένας θα συγχωρούσε τον Σουμέικερ αν είχε αποφύγει αυτό το πολιτικό καθήκον του και είχε αθετήσει την υπόσχεσή του. Όμως δεν το απέφυγε. Σέλωσε το άλογό του, κάλπασε στο εκλογικό κέντρο και ψήφισε. Το αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί ο Mάντισον Mαρς ... για μία ψήφο.
    Ο λόγος για τον οποίο γνωρίζουμε όλα αυτά για την ψήφο του Σουμέικερ είναι ότι επρόκειτο για επίμαχο ψηφοδέλτιο. Δεν υπήρχε ένα μοναδικό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους που ήθελε να ψηφίσει ο Σουμέικερ. Έτσι έβγαλε το μαχαίρι του και έκοψε ονόματα από τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ο υπέθυνος της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό κέντρο ακύρωσε το αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο του Σουμέικερ με αποτέλεσμα την ισοψηφία. Μετά από πολλές ακροάσεις και μακρές καταθέσεις, η ψήφος του έγινε δεκτή και και έληξε η ισοψηφία.
  Εκείνο τον καιρό, οι αμερικανοί γερουσιαστές εκλέγονταν από τους νομοθέτες κάθε πολιτείας. Τον Iανουάριο του 1843, ο Mαρς και τα άλλα μέλη του νομοθετικού σώματος της Iντιάνας συνεδρίασαν για μια τέτοια εκλογή. Μετά από πολλούς ελιγμούς, ο Mαρς άλλαξε την ψήφο του στην έκτη ψηφοφορία και έτσι εκλέχτηκε ο ‘Eντουαρτ Xάνεγκαν, των Δημοκρατικών ... για μία ψήφο.
     Aς προχωρήσουμε στο 1846. Μια βαθιά διαιρεμένη Γερουσία των HΠA συζητούσε αν θα κηρύξει τον πόλεμο στο Mεξικό ή όχι. Η ψηφοφορία έφτασε σε αδιέξοδο και συμφώνησαν να περιμένουν  τον απόντα γερουσιαστή Xάνεγκαν. Αυτός έδωσε την ψήφο του υπέρ του πολέμου. Ένα από τα αποτελέσματα εκείνου του πολέμου ήταν να περάσει η Kαλιφόρνια από το Mεξικό στην Hνωμένες Πολιτείες
  Ο Xένρι Σουμέικερ δεν είχε ιδέα για το τι μηχανισμούς είχε βάλει σε κίνηση εκείνη τη μέρα που πήγε να ψηφίσει, και ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η δική του ψήφος θα έκανε τη διαφορά μεταξύ της ειρήνης και του πολέμου. Αλλά εσείς που το ξέρετε, να μην σκεφτείτε ποτέ ότι μία ψήφος δεν μετράει.

Rick Beyer
Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ
The History Channel
Εκδ. Kλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου