16 Οκτ 2011

Περί «πλατείας»...

 Τα τελευταία δύο χρόνια ακούγονται όλο και πιο συχνά και δυνατά διάφορες μορφές διαμαρτυρίας του τύπου «δεν πληρώνω», «κινήματα αγανακτισμένων» που ζητούν περισσότερη δημοκρατία, μια γενικότερη αντίδραση στην απίστευτα αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Tρόικας. Θεωρούν ότι το οικονομικό αδιέξοδο μπορεί να δικαιολογήσει παράνομες κινήσεις που καταργούν νόμους και καταλύουν συνταγματικά δικαιώματα. Στη σημερινή Eλλάδα ο νόμος και η εφαρμογή του είναι το πιο σχετικό πράγμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή. 
Μια μερίδα πολιτών ζητά να «δικαιωθεί» σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία μη εφαρμόζοντας το νόμο. Το κίνητρο αυτών των πολιτών είναι απολύτως οικονομικό. Αν δεν έφταναν οι επιπτώσεις μιας ολέθριας οικονομικής πολιτικής στο σπίτι του καθενός, κανείς δεν θα νοιαζόταν «που πήγαν τα λεφτά», ποιος πολιτικός είναι διεφθαρμένος και κανείς δεν θα απαιτούσε ένα νέο Γουδή ή κάποιος να πάει φυλακή… Όταν κάποιος λαός εκφράζεται ως μάζα, τότε ο ολοκληρωτισμός στις απόψεις και οι θέσεις περί συλλογικής ευθύνης είναι αυτές που επικρατούν. Να θυμίσω ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι αυτοί που ως εργαζόμενοι το 1993 ξέχασαν όλα τα σκάνδαλα της πρώτης οχταετίας του ΠAΣOK και εξέλεξαν πανυγηρικά  το διεφθαρμένο ΠAΣOK και τον αρχηγό του. Το μόνο που έλεγαν τότε ήταν το περίφημο 0 + 0 =14. Το στομάχι είναι η λογική της μάζας και ότι προβάλλεται ως αίτημα έχει αρχή και τέλος στην οικονομία. 
Η ανυπακοή στο νόμο και στο Σύνταγμα συνιστά εκτροπή και θυμίζει εκείνη τη φράση των παλαιότερων γενεών «δεν υπάρχει κανένας λοχίας;». Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ιερό και προστατεύεται από το νόμο. Ο καθένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί, να διεκδικήσει, να παλέψει για το παρόν και το μέλλον του. Κανένας όμως δεν μπορεί να παραβιάσει το νόμο. Όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα από τους θεσμούς, καλούς ή κακούς, ακόμα και αυτές που αλλάζουν τη μορφή του πολιτεύματος. Η πλατεία μπορεί να φωνάξει δυνατά, τόσο δυνατά που να ξυπνήσει συνειδήσεις, να επιταχύνει γεγονότα, να δρομολογήσει εξελίξεις· δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει θεσμούς που πριν από πολλά χρόνια μια άλλη πλατεία επέβαλε με αίμα.
Γ.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου