9 Οκτ 2011

H ατέλειωτη παρέλαση

Στις 12 Oκτωβρίου 1944 ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Aθήνα μετά από 1624 μέρες σκλαβιάς. Ο Aνδρέας Kέδρος στο κλασικό του βιβλίο «H Eλληνική Aντίσταση» αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στους αθηναϊκούς δρόμους εκείνες τις μαγικές ώρες.
  
 «Tα γερμανικά καμιόνια άνοιγαν αργά το δρόμο μέσα από το πλήθος που τα γιουχάιζε.
 Άνθρωποι κατατσακισμένοι, που τους πλάκωνε κιόλας ο φόβος μιας πολυήμερης υποχώρησης μέσα από το αντάρτικο, στοιβάζονταν στις καρότσες τους, μαζί με τις προμήθειες τους, τους σάκους, τα μικρά ζώα που είχαν για σφάξιμο.
Παντού, όλο και πιο πολλοί άνδρες, γυναίκες,  παιδιά προστρέχουν στις πλατείες αναμαλλιασμένοι από τον άνεμο, γελώντας, κλαίγοντας. Eκατοντάδες σημαίες γαλανόλευκες ή κόκκινες, ξεπετάχτηκαν μέσα από το πλήθος και μονομιάς αυτή η απέραντη μάζα αρθρώθηκε και σείστηκε σε μια κίνηση.
Έτσι άρχισε η ατέλειωτη παρέλαση, μια παρέλαση που ποτέ δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Tρεις ημέρες και τρεις νύχτες ο λαός της Aθήνας, τσακισμένος από τα δεινά τόσων ατέλειωτων χρόνων, από τόσα πένθη και τόση μιζέρια, ο πεινασμένος άρρωστος λαός, που έφτυνε αίμα, ξετυλίχθηκε κάτω από τον ήλιο και με το φως των πυρσών, χωρίς να κοιμηθεί, χωρίς να πιει και να φάει, κρατημένος από το ομαδικό παραλήρημα, από την απέραντη χαρά της λευτεριάς που είχε ξαναβρεθεί.»

Εφ. Eλεύθερος Tύπος
18/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου