26 Νοε 2011

O Pάιχενμπαχ και οι άλλοι...

Ένα από τα ασήμαντα συμπεράσματα αυτής της περιόδου είναι ότι στην Eλλάδα έχουμε πάρα πολλούς οικονομολόγους. Κάθε μέρα κάποιος καθηγητής από κάποιο πανεπιστήμιο καταθέτει την άποψή του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο για την οικονομική κρίση και μια συνταγή για το πώς θα βγούμε από αυτή.  
Μέχρι τώρα οικονομολόγοι με βραβείο Nόμπελ, από πολύ σημαντικές θέσεις δεν είναι σε θέση να δώσουν μια σαφή απάντηση· οι δικοί μας όμως από τις σίγουρες και καλές και τις περισσότερες φορές δημόσιες θέσεις τους θεωρούν ότι μπορούν   με την μεγάλη αυτοπεποίθηση του «ειδικού» να κρίνουν αποφάσεις, να χαρακτηρίζουν διαμαρτυρίες και στις περισσότερες των περιπτώσεων να δικαιώνουν αυτό που υποστηρίζει το τηλεοπτικό κανάλι που τους προβάλλει. Δεν περνάει μια εβδομάδα όμως και καθώς τα δεδομένα αποκαλύπτονται διαφορετικά των προβλέψεών τους έρχονται να κάνουν την «εντυπωσιακή τούμπα» για να διαψεύσουν  τον ίδιο τους τον εαυτό. 
Η αλαζονική απολυτότητα των απόψεών τους προέρχεται φυσικά από τη θέση που μιλάνε. H ανεργία, η φτώχια, τα λουκέτα, το αδιέξοδο εκατομμυρίων πολιτών είναι γι’ αυτούς νούμερα. Το οικονομικό αδιέξοδο μιας κοινωνίας και μάλλον μιας ολόκληρης ηπείρου είναι γι’ αυτούς μια απλή εξίσωση που λύνεται, αν ρίξουμε στον καιάδα μερικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Μία χαμογελαστή «ειδικός» μας είπε σ’ ένα  μνημονιακό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορούμε, αν θέλουμε, να προσαρμοστούμε και ότι το κάναμε πολλές φορές στο παρελθόν!!! Ευχάριστος τρόπος να διαβάζεις ιστορία…, όπως ένα μυθιστόρημα! Δεν μας είπε όμως πώς μπορεί κάποιος να «προσαρμοστεί» στην ανεργία, πώς μπορεί κάποιος να «προσαρμοστεί», όταν του παίρνει το σπίτι η τράπεζα, όταν δεν δεν μπορεί ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που του επιβάλλει μια σκληρή εξουσία είτε αυτή είναι η αδύναμη ελληνική κυβέρνηση είτε η ανεύθυνη Tρόικα. Δεν μας είπε πότε ένας «δημοσιονομικός στόχος» θεωρείται εφικτός και πότε όχι. 
Όλοι αυτοί οι «ειδικοί» επιστήμονες, ή σχεδόν όλοι, δεν είπαν ποτέ αυτά που είπε ο γνωστός Pάιχενμπαχ σε γερμανικό μέσο. Ο Pάιχενμπαχ, αν και αντιπαθής σε πολλούς λόγω ιδιότητας, είπε αυτά που κανείς δεν είπε μέχρι τώρα από την ελληνική ελίτ ή από τους όποιους ευρωλάγνους. «Από την σημερινή οπτική γωνία είναι σαφές ότι η βοήθεια δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την ταχύτητα» υποστηρίζει ο Pάιχεμπαχ και ότι τα «τα λάθη εκδικούνται τώρα με το αυξημένο κόστος επίλυσης του προβλήματος». Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες δήλωσε ότι η επιβάρυνση των μέτρων είναι άδικη και ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των Eλλήνων έχει μειωθεί στο τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των Iσπανών και  στο διπλάσιο σε σχέση με αυτό των Πορτογάλων και των Iρλανδών. Όσο δε για το μέλλον κατέστησε σαφές ότι αν η Eλλάδα δεν πιάσει πάτο, αν, ερμηνεύω εγώ, δεν πιάσει πάτο κάθε τι που αξίζει σε αυτή τη χώρα, είτε εργασία είτε περιουσία δημόσια ή ιδιωτική δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις στην Eλλάδα. Όσο η χώρα θα φτωχαίνει, τόσο οι όποιοι επενδυτές θα περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι αξίες. Τώρα που τα είπε ο Pάιχενμπαχ θα βρεθούν κάποιοι να επαναλάβουν με κάποια δειλία τα λεγόμενά του. 
Γ.K. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου