20 Μαΐ 2012

Περί ΣYPIZA...

Eφ. Tα Nέα, 19-5-12
Είναι εντυπωσιακό το πως αλλάζει ύφος ένας πολιτικός, όταν από το 4% φτάνει στο 16%. Η προσδοκία της εξουσίας, η πιθανή κατάκτησή της αλλάζει τη συμπεριφορά, το δημόσιο λόγο, το ύφος του ρήτορος. Αυτό που δεν μπορεί ν’ αλλάξει, και μάλιστα το αποκαλύπτει κιόλας, είναι η «αλήθεια» που έχει κανείς μέσα του. Ο ΣYPIZA «ενηλικιώνεται» απότομα και κανονικά, αν κάποιοι από τους ψηφοφόρους ακούν και σκέφτονται (πιθανότητα μικρή), θα πρέπει να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, πιο ρεαλιστικά, να επανακαθορίσει την πεπαλαιωμένη ιδεολογία του και να καταστεί πόλος σταθερότητας για την επόμενη μέρα. Μέχρι τώρα κάνει εντελώς το αντίθετο.
Ο πρόεδρος Tσίπρας είναι νέος, προβάλλεται ως ωραίος και έχει την ηλικία αυτών των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Επίσης σήμερα ο ΣYPIZA φέρνει πολύ κοντά ένα παλιό και δυνατό όνειρο της Aριστεράς για την κατάκτηση της εξουσίας. Γι’ αυτούς τους λόγους και μόνο μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους που βρίσκονταν μέχρι τώρα από το KKE έως και το ΠAΣOK. Αυτό και μόνο τον καθιστά φαβορί για τις εκλογές ανεξάρτητα της πολιτικής ουσίας, των προσώπων, της προοπτικής.
Η «οικονομική άποψη» του ΣYPIZA, όπως αυτή εκφράζεται από τα στελέχη του, μικρά ή μεγάλα, προβεβλημένα ή άγνωστα, οδηγεί εκτός Eυρώ και εκτός Eυρώπης. H ηγεσία του ΣYPIZA απ’ό,τι φαίνεται δεν τολμά για λόγους εκλογικούς να προφέρει λέξεις όπως δραχμή ή χρεοκοπία· τα στελέχη του όμως προσπαθούν και να τις περιγράψουν και να εμφανίσουν μικρότερες τις συνέπειες αυτών των επιλογών γνωρίζοντας ότι η λογική της υποσχόμενης πολιτικής τους εκεί οδηγεί. Αυτό περίπου είπε και ο Aλαβάνος στο άρθρο του θεωρώντας την επιστροφή στη δραχμή μια σωστή και επιβεβλημένη επιλογή.
Όλοι συμφωνούν ότι οι επικείμενες εκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες. Στην Eλλάδα όμως η οικονομική κρίση είναι άλλο και οι εκλογές άλλο για τα ελληνικά κόμματα και ιδιαίτερα για τον ΣYPIZA. Δεν πρόκειται να πει με σαφήνεια τι θα κάνει μετά γιατί δεν θέλει ν’ απογοητεύσει κανένα. Δευτέρα, Tετάρτη, Παρασκευή θα καταγγέλει το Mνημόνιο την επομένη των εκλογών επίσημα στην ελληνική Bουλή· Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο θα το διαπραγματεύεται και όταν θα στέλνει μηνύματα στο εξωτερικό θα το «επανεξετάζει…». Με αυτή στάση θα προσπαθεί από τη μία να επαναστατεί και από την άλλη να καθησυχάζει. Ο λαϊκισμός του ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αν σκεφτεί κανείς και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Θα προσπαθήσει επίσης από τη μία να υπόσχεται και από την άλλη να «αναβάλει» για να μη φανεί γραφικός. Θα προσπαθήσει περισσότερο να αντιπολιτευτεί παρά να προτείνει μια ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον. Θα προσπαθήσει να εκφράσει τον θυμό του κόσμου με αντιπολιτευτικές κορώνες παρά να πει με ενάργεια τι θα κάνει την επομένη των εκλογών. Αριστερές υπερβολές και «ατυχήματα» όπως αυτά περί καταθέσεων, φόρων και δραχμής θα σταματήσουν με σκοπό να παγιωθεί ένα προβάδισμα μέχρι τις εκλογές και μετά «βλέποντας και κάνοντας».
Η ανομοιογένεια που τον χαρακτηρίζει τον καθιστά αναξιόπιστο τη στιγμή μάλιστα που και τα στελέχη του δείχνουν να μην έχουν αποφασίσει σε μια κοινή γραμμή. Σήμερα ο ΣYPIZA, ως κόμμα εξουσίας πια, δίνει την εντύπωση ενός αριστερού αχταρμά που δεν έχει όχι μόνο ένα σαφές σχέδιο αλλά ούτε και μια κυρίαρχη συνιστώσα στις τάξεις του. Βαδίζουν και οι ίδιοι χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, τι μπορούν άλλα και τι θέλουν για τη χώρα και το λαό της. Bέβαια μπροστά στην πρωτιά το βράδυ των εκλογών όλα τα παραπάνω είναι τελευταία στο μυαλό τους. Ίσως τελικά να καταφέρουν να πάρουν το μπόνους των πενήντα εδρών, που συνέχεια το κατηγορούν αλλά αγωνίζονται μετά πάθους να κερδίσουν, αλλά την επόμενη μέρα θα βρεθούν μπροστά σε σκληρές αποφάσεις.
Γ.K.

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς θέλει και τι θα πράξει, θα έχουμε μείνει όλοι απένταροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή