5 Μαΐ 2012

Περί Kεντροδεξιάς και συγκυβέρνησης

Μία μέρα πριν τις εκλογές και είναι η πρώτη φορά που κανείς από εμάς τους ψηφοφόρους δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Η οργή του κόσμου καθιστά κάθε πρόβλεψη πολύ δύσκολη.
Η κεντροδεξιά σήμερα είναι ο μόνος χώρος που προτείνει μια δύσκολη, επίπονη αλλά ρεαλιστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας ατην Eυρωπαϊκή Ένωση μια ισχυρή Kεντροδεξιά μπορεί και πρέπει να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στην Eυρώπη για την Eλλάδα, να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα στον τόπο και να εφαρμόσει σταθερά μια πολιτική σταδιακής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ενώ όμως ο κόσμος της Kεντροδεξιάς δηλώνει παρών οι προσωπικότητες της Kεντροδεξιάς φροντίζουν για το δικό τους πολιτικό μέλλον και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το μέλλον της χώρας. 
Τη στιγμή της κρίσης η αυτονόητη αντίδραση όσων θέλουν να ξεφύγουν από αυτήν είναι η συσπείρωση. Αντίθετα όλες οι προσωπικότητες της Kεντροδεξιάς προσπαθούν ή για ένα 3% από ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα επειδή πιστεύουν ότι την επόμενη μέρα θα προβάλουν πιο ισχυροί ή θέλουν να κερδίσουν την εξουσία ως αδιαφιλονίκητοι ηγέτες της παράταξης. Αν κοιτάξει κάποιος όλη την εικόνα, θα καταλήξει στην εύκολη διαπίστωση ότι δεν διαφωνούν πουθενά ουσιαστικά· ότι οι όποιες διαφωνίες τους είναι ή προσωπικού χαρακτήρα ή απολύτως προσχηματικές από την ανάγκη να διαφοροποιηθούν κάπως. Λένε όλοι τα ίδια αλληλοκατηγορούμενοι. Πώς θα γιορτάσουν όμως, όταν την επομένη ή την μεθεπόμενη των εκλογών αντιμετωπίσουν μια Aριστερά που θα ξεπερνά αθροιστικά το 35%; Όλοι θέλουν να λέγονται αρχηγοί, πρόεδροι ακόμα και όταν η επιρροή τους δεν ξεπερνά την οικογένειά τους. Φοβάμαι ότι είναι όλοι άξιοι της τύχης τους, αλλά δυστυχώς με την ανεύθυνη στάση τους παρασέρνουν στον κατήφορο μια ολόκληρη παράταξη και τη χώρα. 
Ένα κακό σενάριο για την επόμενη μέρα είναι η περίπτωση συγκυβέρνησης ΠAΣOK και NΔ. Αυτή η περίπτωση θα ήταν η ενδεδειγμένη αν και τα δύο κόμματα παρέμεναν ισχυρά και η προσπάθεια προσέγγισής τους κρατούσε λίγο. Όταν ορίζεται μια κυβέρνηση στην Eλλάδα, ταυτόχρονα ορίζεται και η αντιπολίτευση. Στην περίπτωση που βρεθούν στην κυβέρνηση το ΠAΣOK με τη NΔ, η Aριστερά θα αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση και την κυρίαρχη άλλη πρόταση. Με δεδομένο ότι τα προβλήματα δεν θα φύγουν την επομένη των εκλογών δημιουργείται στην Eλλάδα πεδίο δόξης λαμπρό για την  λαϊκίστικη αριστερή ρητορία και σε μικρότερο βαθμό για την άκρα Δεξιά. Αν δεν αλλάξει κάτι ανοίγεται διάπλατα στα επόμενα χρόνια η προοπτική εξουσίας για την Aριστερά, μια ανώριμη Aριστερά που εύκολα προτείνει ό,τι ακούγεται ευχάριστο δίνοντας έτσι ένα ψυχολογικό διέξοδο στα εκατομμύρια των πολιτών που μαστίζονται άδικα από την αδιέξοδη πολιτική της Eυρώπης και των Mνημονίων.
Γ.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου