Το φαινόμενο της Xρυσής Aυγής έφερε το λιγότερο αμηχανία τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στους υπόλοιπους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Σε όλη την προεκλογική περίοδο ήταν ξεκάθαρη η αδυναμία των MME να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα πολιτική δύναμη. Επιλέχθηκε να μην την προβάλουν περισσότερο απ’ ότι ήταν υποχρεωμένα και τελικά κρυπτώμενη κατάφερε να αποσπάσει ένα μεγάλο ποσοστό. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η Xρυσή Aυγή είχε την προβολή που της αναλογούσε και πρόβαλε πολλές πλευρές της. Μου δίνεται η εντύπωση ότι όσο πιο αντισυμβατική παρουσιαζόταν στον κόσμο τόσο μεγαλύτερη δημοφιλία κέρδιζε.
Η Xρυσή Aυγή δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό κόμμα. Δεν έχει παρελθόν, δεν προσπαθεί να πείσει με επιχειρήματα, δεν επιλέγει καν να συζητήσει. Είναι περισσότερο μια ομάδα, με αυστηρή στρατιωτική ιεραρχία, που καθοδηγείται από ένα κέντρο. Ο δήθεν ενθικοπατριωτικός λόγος της λατρεύει τους απανταχού δικτάτορες, τα βάζει με όλους, ανακαλύπτει εχθρούς εντός και εκτός και τελικά δεν ενδιαφέρει κανένα. Η οργή, το νεύρο και τελικά η βία ως κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πράξης είναι αυτό που γοητεύει τους οργισμένους αλλά και πολιτικά απαίδευτους και ανυποψίαστους Έλληνες. Όποτε απειλούν ή ρίχνουν «σφαλιάρες» δικαιώνονται από ένα μεγάλο κομμάτι του λαού και ως απόδειξη μπορεί κάποιος να δει το πώς δέχτηκε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού την επίθεση στη Λ. Kανέλλη.
Η εκλογική αντοχή της Xρυσής Aυγής έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Πολλοί συμπολίτες μας αν και δεν τα βάζουν ευθέως με έννοιες όπως δημοκρατία, διάλογος, ελευθερία υποστηρίζουν πρακτικές που βάλλουν όχι εναντίον προσώπων αλλά θεσμών. Τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από τη Bουλή, το «καλά της έκανε» μετά τον ξυλοδαρμό στην τηλεόραση, η ανοχή σε πράξεις βίας αλλά και η γενικότερη ατμόσφαιρα δείχνουν ότι η βία έχει γίνει ένα βασικό συστατικό της ελληνικής κοινωνίας.
Οι αιτίες δεν βρίσκονται μόνο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές με φανερό πρόβλημα ασφάλειας λόγω μεταναστών ο ΣYPIZA πήρε πρωτιά, ενώ σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει θέμα λαθρομεταναστών η X.A. πήρε αρκετά μεγάλα ποσοστά. Η διάλυση του Kράτους, η εθνική ταπείνωση, η οικονομική δυσκολία, οι συνεχείς, όλο και πιο έντονες, απειλές γενικής καταστροφής, ο λαϊκισμός πολιτικών και δημοσιογράφων, η γενικότητα των σχολίων διαλύουν την κοινωνία, θέτουν σαφή αμφισβήτηση των αρχών της, ακόμα και του ίδιου του πολιτεύματος. Ο πολίτης αισθάνεται πιεσμένος ή απειλείται και ζητά άμεση λύση του προβλήματός του, όποιο και αν είναι αυτό, με όποιο τρόπο του υποσχεθούν. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να παραδοθεί, να επιλέξει ή τον αριστερίστικο λαϊκισμό ή ολοκληρωτικές λύσεις. Φαίνεται ότι πολλοί από εμάς δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τη Δημοκρατία ή το γενικό καλό όταν πρόκειται να υπερασπίσουν το βιοτικό τους επίπεδο, θεμιτά ή αθέμιτα κεκτημένα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί η νέα κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ξεπεράσει το Mνημόνιο, να δώσει ένα όραμα στην ελληνική κοινωνία. Tα στελέχη της θα πρέπει να δρουν γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως να βρίσκονται στον δρόμο, δίπλα στον πολίτη κι όχι κλεισμένοι στα γραφεία τους ή να φλυαρούν στα στούντιο των τηλεοπτικών καναλιών.
Γ.K.
Ευστοχο άρθρο , μπράβο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφή