11 Οκτ 2012

O Kαπιταλισμός είναι πονηρός...


Το φθινόπωρο του 1636, δεν υπήρχαν δείκτες του Dow Jones και Nasdaq για να παρακολουθούν τα χρηματιστήρια οι επενδυτές στην Oλλανδία, αλλά υπήρχε η τιμή της τουλίπας. Το λουλούδι είχε γίνει πάθος στο έθνος της ανθοκομίας, με ζήτηση πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.
H Oλλανδία είχε μόλις ξεπεράσει μια ύφεση και οι πολίτες της είχαν διαθέσιμα χρήματα για αγορές. Η αγορά και η πώληση βολβών κατέληξε σε μια ξέφρενη κερδοσκοπία προθεσμακών πράξεων σε βολβούς. Καθώς οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη – μερικές φορές διπλασιάζονταν σε μία εβδομάδα – χτίστες, έμποροι, ιερωμένοι και δικηγόροι έγιναν όλοι τζογαδόροι της μίας μέρας, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την αγορά.
Οι τιμές ανέβηκαν γρήγορα σε παράλογα ύψη. προς το τέλος της τρέλας, μερικοί από τους πιο σπάνιους βολβούς τουλίπας είχαν φτάσει σε τιμές ισοδύναμες προς 80.000 σημερινά ευρώ.
Ξαφνικά, τον Φεβρουάριο του 1637, η φούσκα της αγοράς έσκασε. Οι έμποροι στο χρηματιστήριο πανικοβλήθηκαν και η τιμή των βολβών έπεσε στο 1% της προηγούμενης αξίας τους – μερικές φορές και ακόμη λιγότερο. Τα λογιστικά κέρδη εξανεμίστηκαν και τουλιπομανία τέλειωσε σχεδόν όσο απότομα είχε ξεκινήσει.

Rick Beyer
Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ
 The History Channel
Εκδ. Kλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου