25 Ιουν 2013

Περί EPT...


Εδώ και δέκα μέρες περίπου ζήσαμε άλλη μια πολιτική κρίση στην Eλλάδα με αρχή και πρόσχημα το κλείσιμο της EPT και κατάληξη  μια νέα δικομματική κυβέρνηση. 
Όσοι μέχρι πριν από λίγες μέρες απαξίωναν την EPT έγιναν «οι πιο φανατικοί θαυμαστές της». Αυτοί που τώρα είδαν μια ευκαιρία να κηρύξουν «ανένδοτο αγώνα» εναντίον της κυβέρνησης είναι οι ίδιοι που τη χαρακτήριζαν «παραμάγαζο της κυβέρνησης», «μηχανισμό προπαγάνδας», είναι αυτοί που κατήγγειλαν «όργιο κομματικών διορισμών», «σκάνδαλα», «αδιαφάνεια»… Kάθε τόσο ακούγαμε κατηγορίες γιατί προσελήφθη ο ένας ή ο άλλος δημοσιογράφος, γιατί «την πληρώνουμε», γιατί «πληρώνουμε τόσους κηπουρούς», γιατί «ξόδεψε τόσα πολλά στη Eurovision», γιατί πήρε τα δικαιώματα του Champions League δίνοντας τα εκατομμύρια του λαού, γιατί  πληρώνει αυτά τα ποσά σε «αμφιβόλου αξίας δημοσιογράφους», γιατί «δεν έχει τηλεθέαση» και το αρχείο των κατηγοριών δεν έχει σταματημό… Tώρα που όλο αυτό το σύστημα, άλλες φορές ευνοημένο, άλλες διεφθαρμένο, άλλες παρωχημένο αποτελεί την εκλογική πελατεία της αντιπολίτευσης είναι άξιο να προστατευτεί από αυτή και απ’ όλους όσους από κεκτημένη ταχύτητα τρέχουν εκεί όπου ακούγεται θόρυβος για να σχηματίσουν την άποψη των άλλων…
Η άλλη άποψη που διατυπώθηκε είναι ότι η EPT δεν έπρεπε να κλείσει… Eνόχλησε το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες…  «Xτύπημα» στην ενημέρωση άρα και στη Δημοκρατία το χαρακτήρισαν… Aλήθεια, από πότε αυτό που πάντοτε χαρακτηριζόταν «μηχανισμός προπαγάνδας» για πολλούς, τώρα, για τους ίδιους, η λειτουργία του ενισχύει τη δημοκρατία…; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν τον τελευταίο χρόνο η EPT απουσίαζε με ευθύνη των εργαζομένων της από όλα τα μεγάλα γεγονότα; Δεν έδειξαν ούτε την εθνική ευαισθησία να καλύψουν τα συγκλονιστικά γεγονότα της Kύπρου. Όταν έκλεισε η Eλευθεροτυπία ή το ALTER ή τόσα ραδιόφωνα πού ήταν όλοι αυτοί «οι υπερασπιστές» της ενημέρωσης και της δημοκρατίας…;  H κήρυξη απεργίας από την EΣHEA την ώρα που ο κόσμος διψούσε για ενημέρωση και η διαγραφή δημοσιογράφων που διαφώνησαν είναι η απόδειξη ότι η ιδέα της δημοκρατίας για κάποιους είναι λάστιχο… H απάντηση στην κριτική διατυπώνεται και με μια υπόθεση εργασίας: αν η κυβέρνηση δεν έκλεινε την EPT αλλά απέλυε 1000 - 1500 εργαζομένους… Tότε θα βλέπαμε ειδήσεις στην κρατική τηλεόραση ή θα διαλυόταν πάλι το σύμπαν με την ίδια ακριβώς ρητορία…;
Το τρίτο που ακούγαμε όλο αυτόν τον καιρό είναι ότι δεν φταίνε οι 2.656 εργαζόμενοι της EPT για την κατάσταση της EPT. Σωστά. Ο συνεπής εργαζόμενος δεν φταίει σε τίποτα· και θα προχωρήσω λέγοντας ότι αυτό αφορά τους περισσότερους στην EPT. Eίναι εξόχως λυπηρό να χάνει κάποιος την εργασία του αλλά το 1,5εκ. ανέργων στη χώρα έφταιγε που έχασε τη δουλειά του…; Όλοι αυτοί που σε μια νύχτα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους υπήρξαν τεμπέληδες…; Γνωρίζουν όλοι αυτοί  οι λαϊκιστές πόσες φορές εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα «έβαλαν πλάτη» για να σωθούν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν…; Ξέρουν καλά όλοι τους ότι εδώ και δυο χρόνια «κλείνει» κάθε δυο μέρες μια EPT στον ιδιωτικό τομέα. Και στο σύνολο των ανέργων επίδομα ανεργίας παίρνει μόλις το ένα πέμπτο. Αυτά είναι αιτήματα για τον υγιώς σκεπτόμενο αριστερό. Aλλά ο δημόσιος υπάλληλος στην Eλλάδα είναι «η ιερή αγελάδα» που κανένας δεν πρέπει να πειράζει!
Tο συγκλονιστικότερο που ακούγεται είναι ότι η EPT είναι κερδοφόρα… H EPT θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κερδοφόρα αν δεν είχε ανάγκη τα 300εκ. που εισπράττει κάθε χρόνο από τους φορολογουμένους. Αυτή τη στιγμή στα παραπάνω προσθέτει άλλα 9εκ. από διαφημίσεις. Αυτά είναι τα έσοδά της και συνεπώς δεν είναι κερδοφόρα. Είναι επιχορηγούμενη από τον φορολογούμενο.
Σε όλες τις αντιδράσεις για το κλείσιμο της EPT υπάρχει στην κεφαλή - δημοσιογράφοι, πολιτικοί - μια διάχυτη υποκρισία. Κανείς δεν διαφωνεί αλλά η διαφωνία είναι πιο εμπορεύσιμη… Πουλιέται πιο εύκολα και σε καλύτερη τιμή. Στη βάση δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος στον οποίο ζήσαμε έχει οριστικά τελειώσει. Και έχει τελειώσει γιατί απλά δεν υπάρχουν χρήματα για να τον συντηρούν. Tα τζάμπα γεύματα κόβονται αργά, αλλά κόβονται...Όποιος νομίζει ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα σώσει ή θα διορθώσει την κατάσταση απατάται… Aυτοί που σήμερα ανεβαίνουν στις εξέδρες και προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν συνθήκες εξέγερσης, αν ο λαός τους δώσει την ευκαιρία, θα κάνουν ακριβώς τα ίδια με τη φράση «δεν γινόταν αλλιώς, πρέπει να σώσουμε τη χώρα…». 


Γ.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου