5 Απρ 2014

O Mπαλτάκος...

Εκεί που η χώρα δείχνει κάτι να έχει καταφέρει, στο σημείο που φαίνεται κάποιο φως, στην χρονική στιγμή που πάει ν’ αλλάξει η πολιτική ατζέντα και ν’ αρχίσει η συζήτηση για το μέλλον αυτής της χώρας, ένας αφελής ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ένα βίντεο και πολύς πολιτικός καιροσκοπισμός φτάνουν για να γυρίσει πάλι πίσω η χώρα στην πολιτική αστάθεια, στην αμφιβολία για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό της μέλλον.
Πολλά ακούγονται για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, κ. Mπαλτάκο. Άλλοι τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, άλλοι ισχυρίζονται ότι είχε σχέδιο να φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία και άλλα τέτοια που ξεστομίζει ο άσχετος όταν πιέζεται να μιλήσει. Δεν υπάρχει πιο συστημική πορεία από αυτή του Mπαλτάκου. Ο ίδιος μπορεί να δηλώνει αντικομμουνιστής και δεξιός αλλά και τα δυο αυτά ούτε έγκλημα αποτελούν ούτε συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία. O Mπαλτάκος πίστευε ότι μπορούσε να κοροϊδέψει τον άπειρο πολιτικά Kασιδιάρη και ότι θα τον θάμπωνε από τη θέση και τη δύναμή της. Είναι ένας ανόητος που πήγε δήθεν να «εξημερώσει» την Xρυσή Aυγή και έθεσε σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Είναι τέτοιο το μέγεθος της αφέλειας που δεν θα έπρεπε να κοιμάται τα βράδια, και οι χαρακτηρισμοί είναι πολύ επιεικείς... Mπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα νεοελληνικά συνώνυμα...
Από την άλλη η αντιπολίτευση εν όψει ευρωεκλογών αναζητά ψήφους. Το θέμα που προέκυψε ήταν πολύ επικίνδυνο για να τεθεί στην πολιτική διαμάχη των κομμάτων που βρίσκονται απέναντι στη Xρυσή Aυγή. Η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά ζητώντας ανεύθυνα την παραίτηση των υπουργών Aθανασίου και Δένδια υιοθέτησε τους ισχυρισμούς Mπαλτάκου, όπως ειπώθηκαν στο βίντεο, και Kασιδιάρη αμφισβητώντας και τις διώξεις της δικαιοσύνης. Ο Kαμένος ζήτησε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και η ΔHMAP ζήτησε πιο ψύχραιμα περισσότερες εξηγήσεις. Και κάπου εδώ βρίσκονται και πολλές από τις κακοδαιμονίες του πολιτικού μας συστήματος.
Η απόφαση για την επιθετική στάση στη Xρυσή Aυγή ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση που πάρθηκε νωρίς αλλά εφαρμόστηκε μετά το κοινωνικό σοκ που προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα· όταν δηλαδή η κοινωνία ήταν έτοιμη να επιδοκιμάσει τις ποινικές διώξεις εναντίον των μελών της XA χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ηρωποίησής τους. Είναι μεν εύκολο να ανακαλύψεις και να διώξεις ένα έγκλημα, είναι όμως απείρως δυσκολότερο να ξεριζώσεις μια ιδέα από τα μυαλά των ανθρώπων. Το πρόβλημα της XA είναι καθαρά πολιτικό. Μπορεί να έχει αφορμή την οικονομική καταστροφή της χώρας, οι αιτίες όμως βρίσκονται κυρίως στην πολιτική ανεπάρκεια όχι μόνο του πολιτικού μας συστήματος αλλά και ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας μας. Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας επικροτεί και συμμετέχει σε πράξεις βίας, εξαρτά την πίστη του στη δημοκρατία από την οικονομική του κατάσταση, είναι έτοιμο ν’ ακολουθήσει σβάστικες, να χαιρετήσει ναζιστικά ή να επιδοκιμάσει με τη ψήφο του αυτούς που το κάνουν. Δεν πρόκειται ασφαλώς περί πατριωτών, ούτε υπερασπιστών κάποιας παλιάς ελληνικής ιδέας· βρίσκονται μάλιστα εντελώς απέναντι από αυτά που προβάλλει ο ελληνικός τρόπος. Αυτοί που επιλέγουν XA δεν είναι εθνικιστές αλλά κάποιοι αδικημένοι ή κακομαθημένοι που ακόμη κι αν δεν ήταν, μετατρέπονται γρήγορα σε φασίστες και μάλιστα φανατικούς.  Η κρίση μάς έδωσε την ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε. Η αντιμετώπιση λοιπόν του φαινομένου XA έπρεπε να είναι πολιτική και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο με την ομόθυμη και σταθερή συμφωνία όλων των υπολοίπων κομμάτων. Την ευκαιρία πρόσφερε δυστυχώς η δολοφονία του Π.Φύσσα. Ο λαός μας δεν συγχωρεί την αφαίρεση ζωής. Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν αναιρούν το στέρεο των ποινικών διαδικασιών που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη.
Κι ενώ όλη η XA οδηγείται στη φυλακή, ενώ δημοσκοπικά πέφτει συνεχώς και δυσκολεύεται να βρει και υποψηφίους αποκαλύπτεται το βίντεο με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον Kασιδιάρη. Η φθορά της κυβέρνησης είναι δεδομένη· η ήττα του πρωθυπουγού επίσης. Το σημαντικό είναι όμως να μην γίνει η XA ανεξάρτητα άλλων βίντεο που θα ακολουθήσουν το κέντρο της πολιτικής συζήτησης. Και αυτό είναι ευθύνη όλων. Η αντιπολίτευση έχει ένα ευρύτατο πεδίο για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση. Αν θέλοντας να πλήξει την κυβέρνηση αναδείξει σε ισχυρή δύναμη την XA τότε θα έχει συμβάλει στην μεγαλύτερη περιπέτεια της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού λαού.


ΓK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου