27 Σεπ 2014

«Oι Έλληνες επιδίδονται στην αυτοκαταστροφή, όταν ακριβώς η τύχη τους μειδιάση». Kωνσταντίνος Kαραμανλής, 1974

Είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες έχομε την αδυναμία να λησμονούμε γρήγορα τους κινδύνους. Και να επιδιδώμεθα, πριν καλά - καλά παρέλθουν, στην ικανοποίηση των κομματικών ή προσωπικών μας αδυναμιών. Έχομεν επίσης την κακήν συνήθειαν να καταστρέφωμε με τα ίδια μας τα χέρια όσα με κόπους και θυσίες δημιουργούμε. Και το κάνουμε αυτό, όταν ακριβώς ευρισκόμεθα στα πρόθυρα της επιτυχίας. Αυτήν ακριβώς την αδυναμίαν μας συμβολίζει και ο μύθος του Σίσυφου. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μύθος αυτός είναι ελληνικός.
Την οδυνηρήν αυτήν αλήθεια την επιβεβαιώνει η μακρά μας ιστορία. Και θα μπορούσε κανείς να μνημονεύση το 1920, το 1940 και, κατά ένα τρόπο και το 1963. Όταν μετά την Eπανάσταση του 1821 ξεσπούσε ο εμφύλιος πόλεμος, ο Δεριγνύ έγραφε την Kυβέρνησή του: «Oι Έλληνες επιδίδονται στην αυτοκαταστροφή, όταν ακριβώς η τύχη τους μειδιάση».
Θα είναι μεγάλη συμφορά, αν η ιστορική αυτή διαπίστωση επαναληφθή και σήμερα. Γιατί και σήμερα αρχίζει να μας μειδιά η τύχη. Σχεδόν, με τα ίδια λόγια σάς είχα προειδοποιήσει το 1963, για την επερχόμενη πτώση της δημοκρατίας. Δεν με πιστεύσατε. Kαι η συμφορά επήλθε.

Kωνσταντίνος Kαραμανλής
Προεκλογική ομιλία στην Aθήνα

15/9/1974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου