2 Δεκ 2014

Παραμονή Δεκεμβριανών, 1944

Aπό το ημερολόγιο του Γιώργου Θεοτοκά.

3 Δεκεμβρίου 1944

Eκτροχιαστήκαμε.
Κουτή τακτική της δεξιάς, που, με την εμπάθειά της, εμπόδισε, όσο ήτανε στο χέρι της, την πολιτική του κατευνασμού να επιτύχει, δηλητηριάζοντας ολοένα την ατμόσφαιρα με την προκλητικότητά της. Κουτή, λέω, γιατί το άμεσο συμφέρον της συντηρητικής τάξης ήτανε να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα και ομαλότερα η αποστράτευση του EΛAΣ. Κι άξιζε γι’ αυτόν τον σκοπό να κάμει παραχωρήσεις πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που έκαμε.
Κουτή τακτική της αριστεράς που, την τελευταία στιγμή, έσπρωξε τα πράματα στα άκρα, χωρίς να είναι τούτο αληθινά αναπόφευκτο. Αφού βλέπει ότι οι Άγγλοι οπωσδήποτε δεν επιτρέπουν τη διάλυση της Oρεινής Tαξιαρχίας, αφού είναι φανερό ότι ο EΛAΣ, θέλοντας και μη, θα διαλυθεί από δυνάμεις υπέρτερες, ελληνικές και συμμαχικές, συμφέρον της ήταν να δώσει την εντύπωση της υποχωρητικότητας, δεχόμενη το σχέδιο που άλλωστε αυτή είχε συντάξει πριν μετανοήσει, και να διατηρήσει τη σημαντικότατη πολιτική θέση που είχε εξασφαλίσει με τα έξι υπουργεία του EAM. Κουτή, λέω, εξόν αν η αριστερά υπακούει σ’ εντολές απ’ έξω, που αποβλέπουν στην εφαρμογή μυστικών διεθνών σχεδίων. Και τούτο βέβαια θα ήτανε το χειρότερο ενδεχόμενο, το πιο επικίνδυνο για την εθνική μας ύπαρξη.
Υπερβολική αδιαλλαξία των Άγγλων που εκδηλώθηκε και με πράξεις και με λόγια και που με ξενίζει βαθιά, γιατί ήξερα την αγγλική μέθοδο πολύ αλλιώτικη απ’ αυτήν που βλέπω σήμερα, πολύ πιο ευλύγιστη και διπλωματική. Τώρα, θαρρείς, υπάρχει στη στάση τους κάτι το γερμανικό.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας οδήγησαν στο ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης και στα σημερινά θλιβερά γεγονότα.

Γιώργος Θεοτοκάς
Tετράδια ημερολογίου, 1939 - 1953

Εκδ. Eστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου