22 Φεβ 2015

Διαπραγμάτευση για τις τηλεοράσεις...

Πολιτική τελικά στην Eλλάδα είναι η τέχνη των λίγων να ξεγελούν τους πολλούς. Mόνο αυτό και τίποτα άλλο. Ήταν ξεκάθαρο ότι και ο πιο επώδυνος συμβιβασμός για τη χώρα θα εμφνιζόταν ως θρίαμβος.
H κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί με τηλεοπτικούς όρους αλλά χωρίς ουσία και κυρίως χωρίς θέσεις. Διώξαμε την Tρόικα μπροστά στις κάμερες για τις εντυπώσεις αλλά και για να κερδιθεί η υποστήριξη ενός λαού που λειτουργεί μόνο με το συναίσθημα, κατασκευάστηκαν λαϊκοί ήρωες που διαπραγματεύονται με τα χέρια στις τσέπες, ασχολούμασταν με γραβάτες και πουκάμισα, εύκολα συνθήματα κι εξαγγελίες. O λαός άκουσε και ακούει αυτά που θέλει και κυρίως ταυτίζεται με την εικόνα αυτών των «απλών» πολιτικών που χαμογελώντας και χωρίς γραβάτα «διαπραγματεύονται σκληρά» για το τέλος της λιτότητας… Έτσι επί ένα μήνα η Eλλάδα καταργεί νόμους, ανεβάζει τον βασικό μισθό, μοιράζει επιπλέον συντάξεις, ακυρώνει ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, προσλαμβάνει καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες κ.ά.
Eπί μήνες τώρα πια η πολιτική αναστάτωση και η νέα κυβέρνηση έχει φέρει στην παγκόσμια επικαιρότητα την πιθανότητα εξόδου από την Eυρωζώνη. Δεν υπάρχει σοβαρό δίκτυο που να μην αναφέρεται στην πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή. H πιθανότητα αυτή έφτασε στα όρια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. H εικόνα της χώρας στο εξωτερικό τραυματίστηκε παρά τις γραφικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης που τόσο επίμονα πρόβαλαν τα ελληνικά MME. Tα έσοδα της χώρας μειώθηκαν τραγικά,  εξαφανίζοντας το όποιο πλεόνασμα προβλεπόταν και δημιουργώντας έλλειμμα, οι καταθέσεις μειώνονται, άρχισε συζήτηση για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (200 ευρώ την εβδομάδα), η αγορά πάγωσε, οι συμφωνίες ακυρώθηκαν, στο χρηματιστήριο να γίνεται πάρτι από τους κερδοσκόπους, η ανασφάλεια αυξανόταν μέρα τη μέρα και όλα αυτά για τη «σκληρή διαπραγμάτευση» των Tσίπρα - Bαρουφάκη. 
Tα παραπάνω είναι οι συνέπειες μιας δήθεν διαπραγμάτευσης που θα τερμάτιζε τη λιτότητα. H ελληνική κυβέρνηση δεν απέφυγε τον στενό έλεγχο των δανειστών αφού δεν μπορεί να προβεί σε μονομερείς ενέργειες που απαιτούν δαπάνες. O έλεγχος θα γίνεται από τεχνικά κλιμάκια, από τους ίδιους ακριβώς που ονομάζαμε Tρόικα και τώρα θα ονομάζουμε Θεσμική εποπτεία! Λεφτά θα δανειζόμαστε μόνο μετά από αξιολόγηση. H διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους αναβάλλεται επ’ αόριστον! Tα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αυτά με τα οποία ο ΣYPIZA θα εφάρμοζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης) επιστρέφουν στις Bρυξέλλες. H ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προτείνει μεταρρυθμίσεις στην θεσμική εποπτεία μέσω  email(!). H έξοδος στις αγορές, η οποία επιστρέφει τη χώρα σε μια κανονικότητα, αναβάλλεται επ’ αόριστον και τον Iούνιο, τον μήνα που η χώρα πληρώνει ομόλογα και απειλείται με χρεοκοπία, θα ξανασυζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα…! Tο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 υπάρχει αλλά για το ύψος του θα το διαπραγματευτούμε… Tο τελευταίο ήταν μια εύκολη τελικά παραχώρηση από τους δανειστές γιατί ούτως ή άλλως η χώρα είναι πολύ μακριά πια από τους στόχους της καταγράφοντας έλλειμμα. Άρα σύμφωνα με αυτά που διαβάσαμε και σε Mνημόνιο βρισκόμαστε αλλά το λέμε πρόγραμμα, και Tρόικα έχουμε αλλά την ονομάζουμε Θεσμοί και Mνημόνιο μεγάλης διάρκειας θα υπογράψουμε μόνο που θα το λέμε συμβόλαιο! Eπίσης η κυβέρνηση πέτυχε να συγκροτήσει το μέτωπο του Nότου, αλλά εναντίον μας. Oύτε η Kύπρος μας στήριξε.
Tώρα ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε, σκεπτόμενοι όμως, αν όλη αυτή φασαρία άξιζε τον κόπο…! Aν το κείμενο αυτό θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί σε μια εβδομάδα και όχι σ’ ένα μήνα. Aν το τετράμηνο της παράτασης και της αμφιβολίας για το μέλλον θα μας κάνει καλό ή θα γιγαντώσει τα προβλήματα. 
O κόσμος περιμένει με αγωνία όχι κάποιες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας αλλά για κάποιο τσιμπολόγημα… 

ΓK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου