20 Ιουν 2016

Μία από τις υποτιθέμενες ομολογίες ενοχής στις δίκες της Μόσχας, Times 1935

Η σοβιετική κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα το επίσημο κατηγορητήριο για τον Ζηνόβιεφ, τον Κάμενεφ, τον Γιεφντοκίμοφ και 16 άλλους, που τους αποδίδει συμμετοχή σε μια αντισταλινική και τρομοκρατική συνωμοσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η δολοφονία του Κύροφ την 1η Δεκεμβρίου.
Μέγα μέρος του κατηγορητηρίου αποτελούν αποσπάσματα από τις υποτιθέμενες ομολογίες και δηλώσεις μετανοίας των κρατουμένων… Ειδικότερα ο Γιεφντοκίμοφ κατακρίνει τον εαυτό του και τους συντρόφους του. Μεταξύ των άλλων δηλώνει:
«Θεωρούσαμε την πολιτική της κολλεκτιβοποίησης των αγροτών σαν ένα τρελό τυχοδιωκτισμό. Χαιρόμασταν όταν μαθαίναμε κακές ειδήσεις. Θεωρούσαμε ότι οι συνθήκες της εργατικής τάξης δεν καλυτέρευαν αλλά χειροτέρευαν. Θεωρούσαμε ότι η σοσιαλιστικοποίηση ήταν τεχνητή και καταπιεστική και ότι θα έκανε πιθανότατα την εργατική τάξη να στραφεί εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος. Βάζαμε σε κυκλοφορία κακόβουλους υπαινιγμούς κατά του Στάλιν. Δεν είμασταν καλύτερη από τα ξένα καθάρματα. Ελπίζαμε στην κατάρρευση. Βράζαμε στο ζουμί μας και δηλητηριάζαμε τις σκέψεις των συνεργατών μας. Κατηγορούμαστε για τρομοκρατικές αντιλήψεις. Είμαι ασφαλέστατα ένοχος. Οι αντικομματικές μας δραστηριότητες κατέτειναν επί μια δεκαετία στην τρομοκρατία και συνέβαλαν στη δολοφονία του Κύροφ. Πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες, χαίρομαι όμως που ομολόγησα και δηλώνω μετάνοια.»
Βάσει του διατάγματος του Δεκεμβρίου στις δίκες αυτές απαγορεύεται η παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης και δεν επιτρέπεται η άσκηση ένδικου μέσου κατά της απόφασης. Αν το δικαστήριο απαγγείλει θανατική ποινή πρέπει να εκτελεστεί αμέσως. Θεωρητικά τα δικαστήρια αυτά μπορούν να επιβάλουν και άλλες ποινές. Μέχρι στιγμής όμως εξεδίκασαν ττις υποθέσεις 134 κρατουμένων, από τους οποίους οι 117 τουφεκίστηκαν ευθύς αμέσως και οι 17 παραμένουν εκκρεμείς για περαιτέρω ανάκριση.

Times, 17 Ιανουαρίου 1935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου