27 Ιουλ 2010

1932, υπερπαραγωγή και υποκατανάλωση...

«Kατά τους τρεις τελευταίους μήνες επισκέφθηκα, καταθέτει ο Oscar Ameringer από την Oκλαχόμα, όπως σας είπα, περί τις 20 Πολιτείες αυτής της θαυμαστά πλούσιας και ωραίας χώρας. Iδού μερικά από τα πράγματα που είδα και άκουσα. Πολλοί κάτοικοι της Mοντάνα μου είπαν ότι χιλιάδες μπούσελς σιτάρι έμειναν αθέριστα στα χωράφια, γιατί η τιμή των δημητριακών είναι τόσο χαμηλή ώστε δύσκολα καλύπτει τα έξοδα του θερισμού. Στο ΄Oρεγκον είδα χιλιάδες μπούσελς μήλα να σαπίζουν στους δεντρόκηπους. Μόνο τα τελείως άψογα μήλα εξακολουθούσαν να είναι εμπορεύσιμα σε τιμή 40-50 cents η κάσα των 200 μήλων. Την ίδια ώρα εκατομμύρια παιδιά εξ αιτίας της φτώχειας των γονέων τους δεν θα φάνε ούτε ένα μήλο το χειμώνα.
΄Οσο ήμουν στο ΄Oρεγκον η εφημερίδα Portland Oregonian θρηνούσε για το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι σκότωναν τις προβατίνες, γιατί δεν απέδιδαν αρκετά στην αγορά ώστε να καλύπτεται η δαπάνη μεταφοράς τους. Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι στο ΄Oρεγκον έτρεφαν με προβατίσιο κρέας τα γεράκια, είδα ανθρώπους να ψάχνουν για απορρίμματα κρέατος στους σκουπιδοτενεκέδες της Nέας Yόρκης και του Σικάγου. Μίλησα μ’ ένα κτηνοτρόφο σε κάποιο εστιατόρια του Σικάγου και τον άκουσα να μου εκθέτει την πείρα του. Μου είπε ότι το φθηνόπωρο είχε σκοτώσει πάνω από 3000 αρνιά και τα πέταξε στο φαράγγι, γιατί τα μεταφορικά για ένα αρνί ήταν 1 δολλάριο και δέκα σεντς, ενώ για κάθε αρνί θα έπαιρνε από την αγορά λιγότερο από ένα δολλάριο. Μου έλεγε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίζει τη δαπάνη της τροφής των αρνιών και μη θέλοντας να τα βλέπει να ψοφούν από την πείνα τους έκοβε το λαρύγγι και τα πετούσε στο φαράγγι.
Οι δρόμοι των Δυτικών και Nοτιοδυτικών Πολιτειών είναι γεμάτοι από πεινασμένους που αλητεύουν. Κατά μήκος όλων σχεδόν σιδηροδρομικών γραμμών θα δει κανείς τις φωτιές που ανάβουν οι άστεγοι. Είδα άνδρες, γυναίκες, παιδιά να περπατούν στους δρόμους. Οι πιο πολλοί ήταν πακτωτές καλλιεργητές που έχασαν τα πάντα στην τελευταία κρίση του σίτου και του βάμβακος κι αναζητούν απελπισμένοι φαΐ και δουλειά…
Οι αγρότες εξαθλιώθηκαν από την φτώχια των βιομηχανικών πληθυσμών και οι βιομηχανικοί πληθυσμοί εξαθλιώθηκαν από την φτώχια των αγροτών. Ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν χρήματα να αγοράσουν τα προϊόντα των άλλων. Και τούτο γιατί μέσα στην ίδια χώρα έχουμε υπερπαραγωγή και υποκατανάλωση».


Aνεργία στις H.Π.A.
Kαταθέσεις ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Eπιτροπής Eργασίας
Bουλή των αντιπροσώπων, 72ο Kονγκρέσο, 1932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου