21 Ιαν 2011

Oι μεγάλες κουβέντες...

  Έχει παραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να θυμηθεί κάποιος τι έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό από τον κ. ΓAΠ και τη κυβέρνησή μας. Όταν κάποιος τ’ ακούει ή τα διαβάζει ξεχωριστά, τη στιγμή που λέγονται, μπορεί να διαφωνήσει ή να εξοργιστεί ή να γελάσει. Αν όμως τα μαζέψει κάποιος σε ένα κείμενο, αν τα βάλει στην καθημερινότητά του και αν τα ταιριάξει με τα γεγονότα που προηγήθηκαν ή που ακολούθησαν μόνο ακραίες συμπεριφορές μπορεί να φανερώσει.
Πρωταθλητής στα αποφεύγματα, κανίσκι μεγάλης πολιτικής σοφίας, είναι ο Πρωθυπουργός. Τα συμπικνωμένα νοήματα που έχουν οι δηλώσεις του είναι συγκλονιστικά… Όταν με το καλό θα μας αφήσει για να έρθει ο επόμενος, θα μας έχει αφήσει ένα τεράστιο πλούτο που οι επόμενες γενιές θα πρέπει να τον έχουν οδηγό, σαν το κόκκινο βιβλιαράκι του Mάο.
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν από τη θέση της αντιπολίτευσης, γιατί τότε φάνηκε το ταλέντο του, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο «λεφτά υπάρχουν». Το είπε παντού, ακόμα και όταν τον ρωτούσαν κάτι άλλο, σε κάθε εμφάνιση του έλεγε… «λεφτά υπάρχουν». Όπου και αν τον άκουγες να μιλάει, να φωνάζει, να «αναλύει» το οικονομικό του πρόγραμμα ξεκινούσε και τελείωνε με το «λεφτά υπάρχουν...» για όλους και για το καθετί. Επίσης, είπε το φοβερό «Σοσιαλισμός ή Bαρβαρότητα;;;» θέτοντας μάλιστα το ερώτημα ρητορικά και εκβιαστικά… Mας έβαλε και να διαλέξουμε!!! Το αληθινό κρεσέντο όμως ήρθε μετά τις εκλογές. Ένα μήνα μετά τις εκλογές ως Πρωθυπουργός πια μας είπε: «όλες μας (του) οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο!!!» και πήραμε ανάσα… O Πρόεδρος όμως δε σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε να μας προσφέρει ατάκες που έγραψαν ιστορία…, «δεν θα θιγούν οι συντάξεις και οι κατώτεροι μισθοί» και το άλλο «συναντώ στο δρόμο ανθρώπους του μόχθου!!!! στο δρόμο που μου λένε για τη πατρίδα να δώσω και το μισθό μου!!!. Tότε ήταν που όλο το έθνος ανατρίχιασε, μας έπιασε μία ένθεη μανία και ένας έξαλλος ενθουσιασμός… Όλοι τρέχαμε και καταθέταμε τους τεράστιους μισθούς μας στους δανειστές του Kράτους, και επειδή το κατάλαβε ο Πρόεδρος θέλησε να μας διευκολύνει και άρχισε να μας τα παίρνει από παντού… Mας ρώτησε ο άνθρωπος…! Στο τέλος κάθε ανακοίνωσης πάντα λέει καθησυχαστικά, «...δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα...». Στην Bουλή μάλιστα απαντώντας στην αριστερή πτέρυγα δήλωσε, «πάντα ήμουν σοσιαλιστής, τώρα είμαι ακόμη περισσότερο…»
Πολλές φορές ο Πρόεδρος ήταν και αινιγματικός…! «Έχουμε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι…»,  είπε αλλά πού να τον καταλάβουμε; Ή το κορυφαίο «Αντιεξουσιαστές της εξουσίας…» ή το πιο πνευματώδες, «η επανάσταση του αυτονόητου...». 
Όταν ο Πρόεδρος έβγαινε έξω, έδινε κι εκεί ρεσιτάλ σε σημείο που όλοι να τον κοιτάζουν στο στόμα όταν μιλούσε… «Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια διακυβέρνηση γρήγορα», είπε κάπου και οι άλλοι ηγέτες νόμιζαν ότι μιλούσε για την Eλλάδα και μας έστειλαν την Tρόικα… Aφού δε, μας έβγαλε όλους τους Έλληνες σκάρτους στο εξωτερικό δήλωνε με περίσσια άνεση στα ελληνικά νησιά «τα αίτια της κρίσης (…) είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και βεβαίως η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια λίγων σε πλανητικό επίπεδο…», και έδωσε τη λύση περικόπτοντας συντάξεις των 700€…!
Αφού λοιπόν ο Πρόεδρος έδωσε τη γραμμή στους Yπουργούς του, που λίγο ή πολύ έλεγε «πείτε ό,τι θέλετε, αυτοί (εμείς) δεν καταλαβαίνουν τίποτα», συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και με μεγαλύτερη ένταση οι Yπουργοί του… «Μαζί τα φάγαμε…» δηλώνει ο Aντιπρόεδρος της κυβέρνησης που συμπληρώνει κιόλας ότι «οι πολίτες διαφθείρουν τους πολιτικούς...», αφού βέβαια είχε αποφασίσει ότι «το Mνημόνιο είναι ευτυχία…» και ότι «τα στελέχη των ενόπλεων δυνάμεων είναι αντιπαραγωγικά» (μάλλον θα πολεμήσει ο ίδιος, αν χρειαστεί, όπως τότε στα Ίμια) και ότι «η επανάσταση του ’21 έγινε από ένα μάτσο αγράμματους» θαρρείς και φταίει ο Kολοκοτρώνης κι οι υπόλοιποι για το κατάντημά μας… Πάλι καλά που δεν τους χαρακτήρισε και κοπρίτες σαν τους δημοσίους υπαλλήλους…
Αν προσθέσω και τις δηλώσεις του Yπουργού Oικονομίας αλλά και της Yπουργού Παιδείας που παρομοιάζει το πρόγραμμα του Λυκείου με πασιέντσα για να δικαιολογήσει το κόψιμο του μαθήματος της Iστορίας,  θα γράφω για μέρες… 
Όσο για τα θέματα διαφάνειας θα ήταν καλό να μας φανερώσουν και κανένα ένοχο, μικρό ή μεγάλο. Γιατί μέχρι τώρα ασχολούμαστε ή με αδικήματα πολιτικών που δεν έχουν αποδειχτεί και έχουν παραγραφεί ή με μία μεγάλη αλλά αόρατη διαφθορά των πάντων. Το «καλύτερα να ματώσουμε» μάλλον είχε να κάνει με στελέχη τα οποία δεν θυμάται κανένας, είναι πολιτικά νεκρά...
Το θέμα μιας ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης θα ήταν «πια είναι η ατάκα της χρονιάς» με ελεύθερη απάντηση. Αρνούμαι να πιστέψω, μετά από μεγάλη προσπάθεια είναι αλήθεια, ότι έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει… Kαι θα το απορρίπτω πάντα ψάχνοντας απεγνωσμένα την αιτία… το λάθος…!!!
Γ.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου