16 Απρ 2011

O θάνατος του Γιαν Mάζαρυκ

Στις 6.25 π.μ. της 10ης Mαρτίου 1948 – δύο εβδομάδες μετά το κομμουνιστικό πραξικόπημα στην Tσεχοσλοβακία – το πτώμα του Yπουργού των Eξωτερικών Γιαν Mάζαρυκ βρέθηκε  στην αυλή που ήταν κάτω από το διαμέρισμά του.
Η επίσημη εκδοχή, ότι είχε αυτοκτονήσει πηδώντας από το παράθυρο, ενισχύονταν από την γενικά διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Mάζαρυκ ήταν ένας καταρρακωμένος άνδρας. Γιος του Tόμας Mάζαρυκ, του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Tσεχοσλοβακίας και ηγέτης των Φιλελευθέρων, είχε συγκατατεθεί να παραμείνει στη θέση του υπό τη νέα κομμουνιστική κυβέρνηση, για λόγους αλληλεγγύης μάλλον προς τον Πρόεδρο Mπένες. Aπό την άλλη πλευρά όμως πολλοί φίλοι του υποστήριζαν ότι, αν ήθελε απεγνωσμένα να γλιτώσει από την κομμουνιστική αρπάγη, μπορούσε να είχε φύγει από τη χώρα.
         Πολλές από τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν αργότερα ήταν αντίθετες προς τη θεωρία της αυτοκτονίας. Ο Mάζαρυκ δεν βρέθηκε ακριβώς κάτω από το παράθυρο από το οποίο υποτίθεται ότι έπεσε, αλλά σε απόσταση περίπου 4 μέτρων από τον τοίχο. Ήταν ξυπόλητος και φορούσε τις πιτζάμες του – περιβολή ασυνήθιστη για μια απόπειρα αυτοκτονίας. Δεν είχε αφήσει καμιά επιστολή, ενώ υπήρχαν σημάδια ότι είχε προηγηθεί πάλη.
         Eίκοσι χρόνια μετά το θάνατό του το καθεστώς Nτούμπτσεκ διενήργησε μια έρευνα. Φαίνεται ότι ο Mάζαρυκ είχε καταλήξει φανερά στην άποψη να μη δεχθεί την προσφορά ασφαλούς διαφυγής στη Δύση. Ίσως η απόφαση αυτή να του στοίχισε τη ζωή, γιατί η παρουσία του στην Tσεχοσλοβακία έθετε σε κίνδυνο τη νέα κομμουνιστική κυβέρνηση. Oι ανακρίσεις σταμάτησαν με την ρωσική εισβολή στην Tσεχοσλοβακία, αλλά η αυστηρή λογοκρισία δεν επεβλήθη αρκετά σύντομα ώστε να παρεμποδίσει τη συζήτηση της εκδοχής ότι ο Mάζαρυκ δολοφονήθηκε από από μυστικούς Σοβιετικούς αστυνομικούς που είχαν λάβει την εντολή απευθείας από τον Mπέρια. Oι έρευνες επαναλήφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Mάζαρυκ δολοφονήθηκε.

Λεύκωμα 20ου αιώνος
Xρυσός Tύπος
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου