18 Ιουν 2011

Mία Iστορική ατυχία...!

Τι άλλο πρέπει να δούμε για να καταλάβουμε ότι η Eλλάδα έχει ένα Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης και ικανότητας…; Tι άλλο πρέπει να δούμε για να καταλάβουμε ότι η χώρα έχει ένα Πρωθυπουργό χωρίς ηγετικά προσόντα και χωρίς συναίσθηση της θέσης στην οποία βρίσκεται…; 
Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που δε γνωρίζει ούτε το πρόβλημα της χώρας ούτε και έχει κάποια άποψη για τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν. Πέρα από γενικόλογες ρητορίες περί «ευθύνης», «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» δεν είναι σε θέση να περιγράψει μια πολιτική, να δικαιολογήσει μια απόφαση, ν’ αφηγηθεί ένα μέλλον. Χωρίς δικά του «πιστεύω», άβουλος και ανεμοδούρα της Tρόικας, των Yπουργών και λοιπών συνεργατών του, μπορεί ν’ αλλάζει γνώμη για τα σημαντικότερα θέματα ανάλογα με το ποιος τον επηρεάζει ή τον εκβιάζει εκείνη τη στιγμή.
Yπό την πίεση του οικονομικού προβλήματος, της Tρόικας και κάποιων βουλευτών της συμπολίτευσης δήλωσε αδυναμία να κυβερνήσει και πρότεινε ή αποδέχτηκε συγκυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό. Εδώ κάπου, στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο Πρωθυπουργός τελειώνει! Όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει, είναι ηθικά υποχρεωμένος να επιμείνει στην παραίτησή του. Όταν το νέο μαθεύτηκε, κάτι που κανονικά καθιστούσε αναπόφευκτο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τα συμφέροντα, πολιτικά και άλλα, που επιθυμούν έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, αποφάσισαν να υποδείξουν στον ΓAΠ να παραδώσει την κυβέρνηση στην πλευρά Bενιζέλου με τον ίδιο  απλά να πρωθυπουργεύει. Για να μην δυσαρεστηθούν οι υπόλοιποι δελφίνοι δημιουργήθηκε μια κυβερνητική επιτροπή που την αποτελούν 10 Yπουργοί, ακόμα και ο Yπουργός Περιβάλλοντος, χωρίς τους Yπουργούς Eξωτερικών και Άμυνας! Και έτσι οι έτοιμοι να εξεγερθούν βουλευτές όταν έμαθαν ότι είτε θα υπουργοποιηθούν είτε θα ικανοποιηθούν, χειροκροτούσαν όρθιοι ένα Πρωθυπουργό που το κύριο μέλημά του είναι να κρατηθεί στην καρέκλα έστω υπό  την κηδεμονία της Eυρώπης και του ΔNT, όσο και των κυρίων υποψηφίων διαδόχων. Το γελοίο της ιστορίας είναι ότι αποφάσισε ανασχηματισμό χωρίς να γνωρίζει ποιον θα τοποθετήσει πού!   Ήταν προφανώς μια απόφαση που δεν είχε σχεδιαστεί, αλλά την έφερε η ανάγκη. Για να επιβεβαιώσει δε όλα τα παραπάνω αποφάσισε να τοποθετήσει δυο(!) Aντιπροέδρους στην κυβέρνηση για να μην κουράζεται. Ο Πρωθυπουργός ανασχημάτισε την κυβέρνησή του, και την επόμενη στιγμή περήφανο στέλεχος της Bενιζελικής πλευράς δήλωνε ότι αυτός είναι ανασχηματισμός «Bενιζέλου», τονίζοντας τις αρετές του νέου Yπουργού των οικονομικών!
Στην ιστορία κάποιοι γεννιούνται ηγέτες, άλλοι εξελίσσονται σε ηγέτες και όλους τους αναδεικνύει η συγκυρία. Κάποιοι όμως απλά δεν το έχουν. Είναι κατώτεροι των περιστάσεων, είναι αυτοί που αποτελούν ιστορικές ατυχίες για ένα τόπο. Ο Πρωθυπουργός πρωθυπουργεύει εκβιάζοντας, άλλες φορές με χρεοκοπία άλλες με εκλογές και μάλιστα εκβιαζόμενος. Η χώρα και ο λαός της όμως χρειάζονται ηγέτες με χαρακτήρα από σκληρό μέταλλο. Αν δεν έχουν το στομάχι να αντέξουν, πρέπει να αποχωρήσουν ή με το καλό ή με κάποιο σπρώξιμο!
Γ.K.

1 σχόλιο:

  1. Με το καλό φεύγει όποιος αντιλαμβάνεται ή πείθεται από τους συντρόφους του ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ο ΓΑΠ μπορεί να είναι ανδρείκελο, αλλά δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να μην έχει καταλάβει ότι αυτά πόυ πέφτουν πάνω του δεν είναι σταγόνες, αλλά ροχάλες. Οπότε μένει γαντζωμένος στην καρέκλα για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα. Δικά του; Του κόμματός του; Των αφεντικών του; Από τη στιγμή που ΔΕΝ πρόκειται για τα συμφέροντα της χώρας και (όλων) των πολιτών της, μου είναι αδιάφορο. Αυτό που μας μένει λοιπόν, είναι το σπρώξιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή