28 Σεπ 2011

Tαξικές αγριότητες, H σφαγή του Herrin Illinois, 1922

Οι ανθρακωρύχοι του Xέρριν, στο Ίλλινόις, άρχισαν το 1922, έναν μικρής κλίμακος πόλεμο. Αντίπαλοί τους ήταν οι απεργοσπάστες και οι ένοπλοι φρουροί τους οποίους νοίκιασε ένας ιδιοκτήτης ανθρακωρυχίου για να καταπολεμήσει την απόφαση του σωματείου, που καλούσε τα μέλη σε απεργία.
Οι ένοπλοι φύλακες γρήγορα έγιναν περιβόητοι για την αγριότητά τους, που επεκτεινόταν ακόμα και σε βάρος των άσχετων με την εργατική διαμάχη πολιτών. Σε ανταπόδοση οι ανθρακωρύχοι έστησαν ενέδρα σ’ένα από τα φορτηγά αυτοκίνητα των φυλάκων και σκότωσαν τρεις από τους επιβάτες τους. Αργότερα, την ίδια μέρα, περικύκλωσαν το ορυχείο και άνοιξαν πυρ εναντίον των θέσεων όπου είχαν καταφύγει οι απεργοσπάστες. Από τα παραπήγματα η απάντηση ήρθε με τη μορφή πυροβολισμών. Tρεις ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν.
Οι κατέχοντες το ανθρακωρυχείο δέχθηκαν τότε να παραδώσουν τα όπλα τους, με τον όρο να φύγουν ασφαλείς. Tους οδήγησαν όμως στο νεκροταφείο και εκεί τους είπαν ότι τους δίνουν την ευκαιρία να σωθούν τρέχοντας. Στον πανικό που ακολούθησε 14 απεργοσπάστες βρέθηκαν κόσκινο από σφαίρες. Αργότερα, 6 απ’ όσους επέζησαν περικυκλώθηκαν από τους απεργούς, οδηγήθηκαν πίσω στο νεκροταφείο και εκεί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Έτσι τελείωσε η σφαγή και όλοι στο Xέρριν κατάλαβαν ότι δεν έμενε τίποτε άλλο να μάθουν από τις αγριότητες του ταξικού πολέμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου