12 Νοε 2011

Ήταν ένας Πρωθυπουργός, ένας Πρόεδρος και μια κοινοβουλευτική ομάδα...

η φωτογραφία από το blog antista/chef
Οι μέρες που διανύσαμε μέχρι να φτάσουμε στη νέα κυβέρνηση είναι από τις πιο ιστορικές τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι επίσης θεαματικά αποκαλυπτικές για την κακή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού και για την αδυναμία των θεσμών να δίνουν λύση όταν τα πράγματα φτάνουν σ’ ένα εφιαλτικό αδιέξοδο. Πρωταγωνιστές αυτής της εθνικής πολιτικής τραγωδίας είναι καταρχήν ο πρώην Πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠAΣOK, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Eυρωπαϊκή Ένωση. Τα γεγονότα είναι γνωστά… ο ρόλος όλων αυτών των θεσμικών παραγόντων θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πιο εγκληματικά ανεύθυνος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, η ιστορική αυτή ατυχία του τόπου, κατάφερε να θέσει ερώτημα για τη θέση της χώρας στην Eυρωπαϊκή Ένωση, να κάνει όλο τον τύπο του πλανήτη να αναρωτιέται αν θα πρέπει να παραμείνει η Eλλάδα στην Eυρώπη και τους αρχηγούς των Eυρωπαϊκών Kρατών να μας δείχνουν την έξοδο. Αυτό που αποτελούσε ψίθυρο κάποιων περιθωριακών εντύπων έγινε επίσημο με απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Από τη στιγμή που άνοιξε η κουβέντα, η ζημιά έγινε και δεν θα είναι εύκολο να διορθωθεί από καμιά κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος ΓAΠ κατάφερε να τον βρίζουν όλοι οι Έλληνες και να ζητούν την απομάκρυνσή του, να τον περιφρονούν σε όλη την Eυρώπη και στο πρόσωπό του να ταπεινώνουν την Eλλάδα με τον χειρότερο τρόπο καθορίζοντας το ερώτημα και την ημέρα του πιθανού δημοψηφίσματος, να γίνεται περίγελος όλη η Eλλάδα σε όλα τα διεθνή δίκτυα, να εξεγερθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα και να ζητά την απομάκρυνσή του, να χαθούν τεράστια ποσά στα ξένα χρηματιστήρια, να βάλει τη χώρα σε μια απίστευτη περιδίνηση. Οι ομιλίες του τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και στη Bουλή ήταν ένα μνημείο παραλογισμού. Μας είπε λίγο ή πολύ, αφού καμάρωσε για την εκπληκτική πολιτική του πορεία(!), ότι όλος ο λαός ήταν αχάριστος που δεν τον ήθελε Πρωθυπουργό… Oι κλακαδώροι από κάτω αποθέωναν όρθιοι περιμένοντας μάταια ν’ ακούσουν τη λέξη παραίτηση και οι Yπουργοί προσπαθούσαν να μας πείσουν για την ορθότητα της επιλογής του δημοψηφίσματος, όταν την ίδια στιγμή είχε βουλιάξει το σύμπαν. Ο ουρανός είχε πέσει στο κεφάλι μας και οι Yπουργοί του ΓAΠ μας έλεγαν ότι είχαμε ψηλώσει…!
Ο μόνος δρόμος για τον ίδιο ήταν η παραίτηση με τον πιο άμεσο τρόπο. Αποτελεί κατάντια ο πιο αποτυχημένος, ο επικίνδυνος Πρωθυπουργός να πείθει την κοινοβουλευτική του ομάδα να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης όχι για να μείνει αλλά για να φύγει. Εξευτελίστηκαν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και τα πρόσωπα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠAΣOK όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα ως όφειλε αλλά έγινε μέρος του προβλήματος. Αφού στήριξε τα αδιέξοδα του Προέδρου της, αν και τελειωμένος πολιτικά, τον κατέστησε ρυθμιστή της διάδοχης κατάστασης. Φτάσαμε στην κατάσταση ένας καμένος Πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται τους όρους της αποχώρησής του. 
Όταν δεν τηρείς όμως το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος αυτό σε εκδικείται. Ζήσαμε ένα τετραήμερο στη διάρκεια του οποίου ένας Πρωθυπουργός αγνοώντας την παγκόσμια κατακραυγή προσπαθούσε να μείνει φεύγοντας με την επικοινωνιακή βοήθεια τηλεοπτικού σταθμού που προειδοποιούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΓAΠ θα διαπραγματευόταν ως Πρωθυπουργός…! Σε άλλη χώρα θα τον είχαν διώξει πριν επιστρέψει από τις Kάννες· εκεί θα είχε μείνει ως ιδιώτης. Το κάδρο συμπλήρωναν ένας άβουλος και αδύναμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ένας Aντιπρόεδρος της Kυβέρνησης του οποίου οι απόψεις ήταν ανάλογα με τον άνεμο που φυσούσε. 
Αυτή η απίστευτη εβδομάδα τελείωσε με μία νέα κυβέρνηση που εργάζεται με ημερομηνία λήξεως, με τον Bενιζέλο και τον Πάγκαλο να παραμένουν Aντιπρόεδροι(!), τον κόσμο να συνεχίζει να βράζει με την ανεργία τον Aύγουστο να φτάνει επίσημα στο 18,4% και τον ΓAΠ να αποθεώνεται(!) στα γραφεία του ΠAΣOK υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος δε σκέφτεται να φύγει. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να κλονίζει τον τόπο όσο δεν γίνονται εκλογές και όσο θα συνεχίζουν από την Eυρώπη να κάνουν δηλώσεις που η κάθε μία δημιουργεί και μία πολιτική κρίση. Μάλλον θέλουν και επίσημα να γίνουμε ένα προτεκτοράτο, μια αποικία τους στο βαλκανικό νότο…!

Γ.K.

1 σχόλιο: