2 Αυγ 2012

O πραγματικός Θείος Σαμ

Στη διάρκεια του αγγλοαμερικανικού πολέμου του 1812, ο Σαμ Oυίλσον είχε σύμβαση να προμηθεύει κρέας τα στρατεύματα των HΠA: παστό βοδινό και χοιρινό σε βαρέλια έτοιμο για αποστολή. Για την αναγνώριση των βαρελιών, ο Oυίλσον ανέθεσε σ’ένα εργάτη να τα επισημαίνει με τα γράμματα U.S. (United States). Αυτή η συντομογραφία δεν ήταν τότε και τόσο συνηθισμένη όσο είναι σήμερα και, όταν οι άνθρωποι ρωτούσαν τον εργάτη που έγραφε τα γράμματα τι σήμαιναν, αυτός αστειευόταν λέγοντας ότι σημαίνουν Uncle Sam (θείος Σαμ), το καλοσυνάτο παρατσούκλι του προμηθευτή των κρεατικών.
Το αστείο κυκλοφόρησε με μεγάλη ταχύτητα. Μέσα σε λίγους μήνες η φράση άρχισε να εμφανίζεται σε πολιτικά καρτούν και σε κύρια άρθρα εφημερίδων. Οι άνθρωποι άρχισαν να λένε ότι όλες οι κρατικές ιδιοκτησίες ανήκουν στον Θείο Σαμ. Οι στρατιώτες άρχισαν να αυτοαποκαλούνται «παιδιά του Θείου Σαμ». Σε ελάχιστο χρόνο, το παρατσούκλι του προμηθευτή έγινε παρατσούκλι της ίδιας της χώρας.
Στα πρώτα σχέδια, ο Θείος Σαμ εμφανιζόταν ξυρισμένος με μαύρα ρούχα. Αργότερα, φόρεσε τα χρώματα της σημαίας. Στον αμερικανικό εμφύλιο, ο γελιογράφος Tόμας Nαστ τον σχεδίασε λιπόσαρκο και με γενειάδα, όπως του Aβραάμ Λίνκολν. Ο πιο γνωστός Θείος Σαμ όμως είναι η αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη Tζέιμς Mοντγκόμερι Φλαγκ κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο.
Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ
Εκδ. Kλειδάριθμος

1 σχόλιο:

  1. This blog is through a nice to meet new people and their land, culture and nature. Come and look at you Teuvo Kuvat - Teuvo images, both at the same time will be my blog collection flag depicting your country's flag to rise higher. You should also tell all your friends to my blog by fermentation. Teuvo Vehkalahti Finland

    ΑπάντησηΔιαγραφή