20 Μαρ 2016

Η κήρυξη της Επανάστασης, ακολουθώντας το τυπικό των βυζαντινών αυτοκρατόρων...

Η Επανάσταση κηρύχθηκε επίσημα από τον αρχηγό της, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Ο Υψηλάντης, επικεφαλής σώματος ιππέων από το ρωσικό έδαφος πέρασε με πλεούμενο τον Προύθο και πάτησε στο έδαφος της Μολδαβίας.


      Μαζί του είχε τους αδελφούς του Γεώργιο και Νικόλαο, ενώ ένας τρίτος αδελφός, ο Δημήτριος, ως εκπρόσωπος του Αλέξανδρου, κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο. Οι αδελφοί Υψηλάντη με τους ιππείς τους μπήκαν στο Ιάσιο, όπου ο ηγεμόνας Μιχαήλ Σούτσος (Μιχαήλ Βόδας) τάχθηκε στο πλευρό του αρχηγού. Οι Έλληνες κάτοικοι και πολλοί εντόπιοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους Επαναστάτες.
    Λίγες μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, έγινε συγκινητική τελετή στη Μονή των Τριών Ιεραρχών υπό τις ευλογίες του μητροπολίτη Βενιαμίν. Ο αρχηγός κοινώνησε των άχραντων μυστηρίων, οι αρχιερείς και οι ιερείς ευλόγησαν το ξίφος του και την επαναστατική σημαία που ήταν τρίχρωμη: λευκή, κόκκινη και μαύρη. Στη μία όψη είχε τον Κωνσταντίνο και την Ελένη και στην άλλη τον Φοίνικα με την φράση: «εκ της κόνεώς μου αναγεννώμαι». Το λευκό της σημαίας συμβόλιζε το δίκαιο του Αγώνα, το κόκκινο την αυτοκρατορική πορφύρα (κατ’ άλλους την επανάσταση γενικά) και το μαύρο τον υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας θάνατο. Στις 24 Φεβρουαρίου από το «Γενικόν Στρατόπεδον του Ιασίου» ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξέδωκε μια ενθουσιώδη προκήρυξη που είχε τίτλο: «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ», η οποία εμπεριέχει και την περίφημη φράση που ετάραξε τον Τσάρο: «Κινηθείτε, ω φίλοι, και θέλετε ιδεί μίαν κραταιά να υπερασπισθή τα δίκαιά μας!». Ο υπαινιγμός αφορούσε στην ενίσχυση του κινήματος από την ομόδοξη Ρωσία. Μετά την προκήρυξη αυτή η Επανάσταση έπαυσε πια να σχέδιο και μυστικό κι έγινε πράξη.

Σαράντος Ι. Καργάκος
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου