2 Αυγ 2018

Το μπουλούκι...

Μπουλούκι είναι η ασύντακτη ομάδα ανθρώπων ή στα τουρκικά το στρατιωτικό σώμα των ατάκτων. Επίσης μπουλούκια ήταν και οι πρόχειροι περιοδεύοντες θίασοι που κυκλοφορούσαν στην επαρχία επιζητώντας την επιδοκιμασία ή ακόμα και την αποθέωση ανάλογα με τη φιλοδοξία του συμμετέχοντος. Το μπουλούκι το δικό μας όμως δεν πήγε στην ύπαιθρο· μέχρι το Χαλάνδρι έφτασε και επιχείρησε να συντονίσει τις δυνάμεις του κράτους για να σβήσει τη φωτιά στην Αττική, μισή ώρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Κι επειδή κάθε θίασος έχει και τον πρωταγωνιστή του, ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που εμφανίστηκε στο τέλος με τις καλύτερες ατάκες.
Όλοι αυτοί οι υπουργοί, το μπουλούκι, που εμφανίστηκαν εκεί δεν είχαν καμιά δουλειά να υποδύονται τους συντονιστές ή τους συντονιζόμενους. Προφανώς και δεν έχουν καμιά ιδέα από κατάσβεση πυρκαγιάς και η δουλειά τους ήταν αλλού και σε άλλο χρόνο. Ο πολιτικός οργανώνει, στελεχώνει και παρέχει τα μέσα στους αρμόδιους. Ο πολιτικός είναι αυτός που θα νομοθετήσει για την λειτουργία και τις αρμοδιότητες μιας υπηρεσίας, θα τη στελεχώσει με τους κατάλληλους κυρίως στο κομμάτι της ηγεσίας και θα παρέχει την υποδομή ώστε η υπηρεσία να κάνει το καθήκον της με επάρκεια. Τον έλεγχο και την ευθύνη όλων την έχει ο Πρωθυπουργός. Έτσι λειτουργούν οι σύγχρονες δημοκρατίες. Δεν λειτουργούν με λαϊκότροπα εφέ ούτε με τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης.
Ενώ η αντιπολίτευση δεν μίλησε, ο Πρωθυπουργός στην αρχή έβλεπε αόρατους εχθρούς της χώρας και της κυβέρνησης, στη συνέχεια θεώρησε ότι αντιμετώπιζε ασύμμετρη απειλή, μετά τα έβαλε με τον ΣΚΑΙ, ύστερα η συζήτηση πήγε στα αυθαίρετα κτίσματα που οι ίδιοι νομιμοποίησαν, λες και ο κάτοχος νομιμοποιημένου αυθαιρέτου επιτρέπεται να καεί, και μετά δόθηκε συνέντευξη, για να πουν πόσο καλά τα κατάφεραν.  Πόσο θλιβερή εικόνα οι υπουργοί με τους αρχηγούς των σωμάτων να επαινούν τις προσπάθειές τους όλοι μαζί χωρίς να εξηγούν τίποτα και χωρίς να απολογούνται… Η εικόνα όμως μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού να παίζουν θέατρο στην τηλεόραση όταν ήδη μετρούσαν νεκρούς αποτελεί από μόνη της αιτία παραίτησης. Δεν πρέπει να ξεπερνάει μια κυβέρνηση τόσο εύκολα την αποκάλυψη μιας τηλεοπτικής απάτης τέτοιου μεγέθους. Εδώ καίγονταν ζωντανοί εκατοντάδες, χάθηκαν χιλιάδες περιουσίες και το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ακόμα και από τη Βοσνία, ήταν η προπαγάνδα και η επικοινωνιακή διαχείριση.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό για πάνω από 90 νεκρούς και για την καταστροφή χιλιάδων περιουσιών πρέπει να σημαίνει και την παραίτησή του. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει παράλληλη αρμοδιότητα με κάποιον άλλο, δεν μοιράζεται την ευθύνη. Όταν η κυβέρνησή του με δική του πολιτική ευθύνη δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της ο Πρωθυπουργός πάει στο σπίτι του. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν πρόκειται για κάποιο ζήτημα ελάσσονος σημασίας. Η ευθιξία ή αλλιώς το φιλότιμο που θα έπρεπε να έχει ούτε υποψήφιος του επιτρέπει να είναι…
Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς έγινε λάθος επιχειρησιακά, αν και οι περιγραφές των κατοίκων αλλά και ανθρώπων με εμπειρία περιγράφουν ένα οργανωτικό χάος… Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο ίδιος υπουργός έχει επιλέξει σε τρία χρόνια τρεις αρχηγούς για την Πυροσβεστική και επιλέχθηκε κάποιος άσχετος πολιτικός φίλος της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία και ότι τελικά όλοι μένουν στις θέσεις τους.
Συμφορές στην πολιτική συμβαίνουν… Μπορεί από ατυχία ή μπορεί από εγκληματικά λάθη ή αστοχίες. Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζει μία κυβέρνηση ένα πρόβλημα και πολύ περισσότερο μια τραγωδία, ακόμη και στο πεδίο των συμβολισμών, φανερώνει τον χαρακτήρα της, το ήθος των κυβερνόντων… και αυτό δεν αλλάζει. Θα είναι το ίδιο και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Ο πολιτικά ευφυής είναι αυτός που προηγείται της εποχής του, σκέφτεται πιο μακριά από ό,τι ο λαός του, δίνει λύσεις, ανοίγει δρόμους, δημιουργεί ευκαιρίες, λύνει προβλήματα… Ο ευφυής πολιτικός σκέφτεται σοφά… Ο ηγέτης αναλαμβάνει την ευθύνη και αν τον ευνοήσει η συγκυρία μένει στην ιστορία… Ο πονηρός στα παραπολιτικά σκέφεται μόνο τον εαυτό του, πολιτεύεται μόνο για την προπαγάνδα και πάντα προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη… Δεν αγαπάει την ευθύνη…

ΓΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου