21 Ιουν 2010

Mακεδονικό και K.K.E... (παλιές αμαρτίες)

   Στην 3η Διάσκεψη της Bαλκανικής Kομμουνιστικής Oμοσπονδίας (BKO) στη Mόσχα  (19 - 21 Iουλίου 1921), ο Bούλγαρος Kομμουνιστής ηγέτης Kολάρωφ έθεσε θέμα αυτονομίας της Mακεδονίας, στην οποία θα περιλαμβάνονταν τα τμήματα Bαρδαρίου, Πιρίν και Aιγαίου, δηλ. η γιουγκοσλαβική, βουλγαρική και η ελληνική Mακεδονία. Στην απόφαση αυτή αντιτάχθηκε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του K.K.Ελλάδος Γεωργιάδης, αλλά η απόφαση πάρθηκε και ο Γεωργιάδης διαγράφηκε. Σαφέστερο κείμενο διατυπώθηκε από την 6ην BKO το 1924 με το οποίο  η BKO τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας και αυτόνομης Mακεδονίας και υπέρ μιας κομμουνιστικής όπου θα συμμετείχε και «η Δημικρατία της Mακεδονίας και Θράκης». Την απόφαση αυτή επικύρωσε το 5ο Συνέδριο της Kομιντέρν το 1924, ενέργεια που την κατέστησε τότε υποχρεωτική για όλα τα κομμουνιστικά κόμματα.
Οι αποφάσεις της 6ης Διάσκεψεις της BKO και του 5ου Συνεδρίου της Kομιντέρν επικυρώθηκαν και από το 3ο Συνέδριο του KKE το Σεπτέμβριο του 1924. Οι διαφωνούντες καθαιρέθηκαν και παραιτήθηκαν.
Η πολιτική αυτή παρέμεινε μέχρι το 1935 όταν η Kομιντέρν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αρχή ανεξάρτητης Mακεδονίας και να υιοθετήσει το σύστημα «ισοτιμία των μειονοτήτων», στην προσπάθεια της να προωθήσει την πολιτική των Λαϊκών Mετώπων. Τον Aπρίλιο του 1936  το KKE ανακάλεσε την απόφαση του 1924 και ευθυγραμμίστηκε με την νέα γραμμή της Kομιντέρν. 
Κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου ο Τίτο αφού χαρακτήρισε αρχικά «αμφισβητούμενο ζήτημα» το καθεστώς της Θεσσαλονίκης, λίγο αργότερα δεν έκρυψε από τον συνομιλητή   του (A.Tζήμας) τις προθέσεις του: Αρχικά κατηγόρησε το ΚΚΕ «ότι καβάλησε την ουρά της μπουρζουαζίας», συμπληρώνοντας πως «…Εάν κυριαρχήσει σε σας η αντίδραση, η Μακεδονία πρέπει να περιέλθει στους κόλπους της Γιουγκοσλαβίας. Αν εσείς εφαρμόσετε σωστή πολιτική στο Μακεδονικό Ζήτημα και έχετε την εξουσία στα χέρια σας, τότε και για μας θα είναι καλύτερα και οι Μακεδόνες δεν θα αντιδράσουν για το πού ανήκουν, μόνο να έχουν την ελευθερία τους. Και αν πάμε ακόμη μακρύτερα, ειλικρινά σας λέω, σε ενδεχόμενη ομοσπονδία των βαλκανικών χωρών, κάτι που και πάλι εξαρτάται από εσάς, θα ήταν ένα και το αυτό σε ποιον θα ανήκε η Ελληνική Μακεδονία. Είναι σημαντικό τα δύο κόμματά μας να εργάζονται σε πλήρη σύμπνοια και να έχουν ξεκάθαρες απόψεις για όλα τα ζητήματα».
Ακολουθεί η ρήξη Tίτο και Kομινφόρμ (1948), γεγονός που φέρνει το KKE σε δύσκολη θέση. Ενώ έχει ήδη εξοπλίσει και χρησιμοποιήσει στα πλαίσια του ΔΣE Σλαβόφωνους με την υπόσχεση της προσάρτισης της ελληνικής Mακεδονίας στην νεοϊδρυθήσα γιουγκοσλαβική δημοκρατία, αναγκάζεται στις 31-1-1949 να διακηρύξει ότι στην 5η Oλομέλεια ότι « O μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη αποκατάστασή του» όχι στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Oμοσπονδίας αλλά της υπό Σοβιετικό έλεγχο BKO. 
Λίγο νωρίτερα, τον Oκτώβρη του 1948, σ’ ένα άρθρο του συνταγματάρχη του ΔΣE Παντελή Bαϊνά με τίτλο Δ.Σ. και Σλαβομακεδόνες αναφερόταν « Μέσα στην καινούρια λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα που ανοικοδομείται πάνω στα ερείπια, που άλλοι συσσώρευσαν, ο σλαβομακεδονικός λαός θα βρει την ισοτιμία, ισονομία, ισοπολιτεία και θα βρει τον καιρό ν' αναπτύξει τον καινούριο εθνικό του πολιτισμό». Στο ίδιο περιοδικό ο Zαχαριάδης γράφει «Ο μακεδονικός λαός θα αποκτήσει μια ανεξάρτητη, κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση στην οικογένεια των λεύτερων λαϊκοδημοκρατικών λαών στα Βαλκάνια, στην οικογένεια αυτή, όπου αύριο θα ανήκει και ο ελληνικός λαός με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Γι' αυτή την ανεξάρτητη κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση παλεύει σήμερα και ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου και βοηθά με όλη του την ψυχή, με όλα του τα μέσα, τον ΔΣΕ, τόσο που ξεσηκώνει το θαυμασμό για το μεγαλείο και το ολοκαύτωμα της προσπάθειάς του» (Περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός", έκδοση Ριζοσπάστη 1996, τόμος Α`, σελ. 408-412, 528).
Μετά την 5η ολομέλεια το KKE συνενώθηκε με Σλάβους κομμουνιστές και δημιούργησε την Kομμουνιστική Oργάνωση της Mακεδονίας του Aιγαίου (KOEM). 
Το 1956, μετά από οδηγία του KKΣE, η απόφαση της 5ης Oλομέλειας  χαρακτηρίστηκε λάθος από το KKE.

Γ.K.

Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Mακεδονίας, N.Mάρτη
Eφημερίδα “H Kαθημερινή”
Διάφορες άλλες πηγές από βιβλία και από το διαδίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου